X
 
 

Община Павликени започва проект за управление на битовите отпадъци

2094
Община Павликени започва проект за управление на битовите отпадъци
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски

Площадки за обществено компостиране ще бъдат изградени в Павликени и Бяла черква. В трите училища в Павликени ще бъдат доставени компостери. Компостери ще бъдат раздадени и за домашно компостиране, а за заинтересованите лица предстоят и обучения за компостиране.

Това са част от дейностите по Демонстрационен проект в областта на управление на отпадъците "Въвеждане на демонстрационни мерки за предотвратяване образуването и устойчиво управление на битови отпадъци в община Павликени", финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

След сериозен протест против завода на Гайтански до Павликени, кметове с декларация в стил "не на насилието"

"Заплахите в интернет срещу кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов, кмета на кметство Върбовка Ивелин Розинов и заместник-кмета...

На 16.02.2022 Община Павликени сключи договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението му на стойност 373 093,92 лева. Срокът за изпълнение на проекта е 23 месеца.

Основна цел на проекта е в община Павликени да се демонстрират добри практики от успешно изпълнени проекти, които ще допринесат за прехода към кръгова икономика и формирането на общество с нулеви отпадъци. Избраните дейности са насочени към промяна на поведението и нагласите на потребителите, повишаване на общественото съзнание и осведоменост за ползите от прилагане на мерките за предотвратяване образуването на битови отпадъци с цел намаляване количеството за депониране.

Предвидени са дейности за предотвратяване образуването на биоразградими отпадъци, за подготовка за повторна употреба и рециклиране на непотребни вещи и отпадъци, за повишаване осведомеността и общественото самосъзнание за спазване йерархията за управление на битовите отпадъци.  

В общинска сграда ще се оборудва „Зелено ателие”, в което ще се провеждат творчески работилници за оползотворяване на текстил, базари за обмен на стоки и други мероприятия с цел насърчаване на повторната употреба.  

Заводът на Вълка в Павликени може и да бъде спрян от екоинспекцията

Директорът на РИОСВ - Велико Търново Мая Радева изисква Експертният екологичен съвет да разгледа отново Доклада за оценка за въздействи...

Три неработещи чешми за обществено ползване в Павликени ще бъдат възстановени. Също така ще се проведе разяснителна кампания за разделяне на отпадъците още при образуването им, и за насърчаване използването на платнени торби при пазаруване.

Община Павликени е входирала своето проектно предложение още през 2019 г. при отварянето на процедура за подбор BG16M1OP002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ по ОПОС 2014-2020 г. С решение на ръководителя на Управляващия орган на ОПОС от юли 2020 г. проектът на Община Павликени е включен в списък с резервните проектни предложения, които успешно са преминали оценяването, но за които не достига финансиране. През февруари 2022 г. Община Павликени беше поканена да подпише договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекта.

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Велинградски празници на културата ще бъдат открити на 2 юли

Впечатляващи заглавия и световни изпълнители ще открият оперния сезон „Сцена на вековете“ 2022

Горна Оряховица посреща празника на града с богата програма

Над 250 млади таланти участваха на фестивала "Малкият принц" във Велико Търново (ВИДЕО)

Над 200 000 души посетиха Националния събор на овцевъдите

Аукцион на елитни кочове в последния ден на Събора на овцевъдите

Във Велико Търново ще се проведе поредният детско-юношески фестивал "Малкият принц"

В Павликени организират протест срещу инсталация за отпадъци

Фермери мерят сили в седем състезания на юбилейния събор на овцевъдите

След нестихващо недоволство, кметът на Павликени даде назад за завода на Гайтански

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com