Община Павликени започва проект за управление на битовите отпадъци

3525
Община Павликени започва проект за управление на битовите отпадъци
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски

Площадки за обществено компостиране ще бъдат изградени в Павликени и Бяла черква. В трите училища в Павликени ще бъдат доставени компостери. Компостери ще бъдат раздадени и за домашно компостиране, а за заинтересованите лица предстоят и обучения за компостиране.

Това са част от дейностите по Демонстрационен проект в областта на управление на отпадъците "Въвеждане на демонстрационни мерки за предотвратяване образуването и устойчиво управление на битови отпадъци в община Павликени", финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

След сериозен протест против завода на Гайтански до Павликени, кметове с декларация в стил "не на насилието"

"Заплахите в интернет срещу кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов, кмета на кметство Върбовка Ивелин Розинов и заместник-кмета...

На 16.02.2022 Община Павликени сключи договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението му на стойност 373 093,92 лева. Срокът за изпълнение на проекта е 23 месеца.

Основна цел на проекта е в община Павликени да се демонстрират добри практики от успешно изпълнени проекти, които ще допринесат за прехода към кръгова икономика и формирането на общество с нулеви отпадъци. Избраните дейности са насочени към промяна на поведението и нагласите на потребителите, повишаване на общественото съзнание и осведоменост за ползите от прилагане на мерките за предотвратяване образуването на битови отпадъци с цел намаляване количеството за депониране.

Предвидени са дейности за предотвратяване образуването на биоразградими отпадъци, за подготовка за повторна употреба и рециклиране на непотребни вещи и отпадъци, за повишаване осведомеността и общественото самосъзнание за спазване йерархията за управление на битовите отпадъци.  

В общинска сграда ще се оборудва „Зелено ателие”, в което ще се провеждат творчески работилници за оползотворяване на текстил, базари за обмен на стоки и други мероприятия с цел насърчаване на повторната употреба.  

Заводът на Вълка в Павликени може и да бъде спрян от екоинспекцията

Директорът на РИОСВ - Велико Търново Мая Радева изисква Експертният екологичен съвет да разгледа отново Доклада за оценка за въздействи...

Три неработещи чешми за обществено ползване в Павликени ще бъдат възстановени. Също така ще се проведе разяснителна кампания за разделяне на отпадъците още при образуването им, и за насърчаване използването на платнени торби при пазаруване.

Община Павликени е входирала своето проектно предложение още през 2019 г. при отварянето на процедура за подбор BG16M1OP002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ по ОПОС 2014-2020 г. С решение на ръководителя на Управляващия орган на ОПОС от юли 2020 г. проектът на Община Павликени е включен в списък с резервните проектни предложения, които успешно са преминали оценяването, но за които не достига финансиране. През февруари 2022 г. Община Павликени беше поканена да подпише договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com