X
 
 

Откриха изложба, посветена на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция (СНИМКИ)

1515 0
photo of Откриха изложба, посветена на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
По повод предстоящите чествания на 140 години от провеждането на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, Регионалният исторически музей експонира фотодокументална изложба на ул. „Независимост“ пред факултета „Изобразителни изкуства“ в старопрестолния град. Идеята е да се съживи историческата памет за „Търново като люлка на българската държавност”.

Учредителното събрание в Търново е първото народно събрание на Княжество България след Освобождението от османско владичество през 1878 година. Търновската конституция е първата конституция на Княжество България. Тя е приета от Учредителното събрание на 16 април 1879 г. в Търново.

„Свършихме делото, за което бяхме повикани. Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури. Слава Богу, този кораб достигна пристанището. Можем да кажем, че направихме закони от народа и за народа!“ – казва екзарх Антим I, председател на Учредителното събрание, за което свидетелстват историческите документи.  

Изложбата представлява експозиция на оригинални фотоси и документи за старо Търново, сградата на бившия турски конак, където се свиква „събора” на нотабилите (сега музей „Възраждане и Учредително събрание“), заседанията и реликвите – бронзовия звънец, конституцията, държавния герб и други. Представени са историческите личности, оратори и водачи на либералното и консервативното крило в събранието – екзарх Антим I, Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, Григор Начович, Тодор Икономов и д-р Константин Стоилов.  

Темата за държавната приемственост и традиции е доразвита с отделни пана, посветени на Първото, Третото, Четвъртото, Петото и Седмото Велики народни събрания, заседавали в Търново. Представени са и фотоси на Александър I Български, Фердинанд Сакс-Кобург-Гоатски, читалище ”Надежда” по време на Третото и Четвърто събрание, посрещането на царските особи в града. Създадени са и табла, посветени на новата и най-новата история на България - тържествата по повод 130-та годишнина от Учредителното събрание и конституциите на републиката от 1947, 1971 и 1991 г.

Изложбата можете да разгледате до 20 април 2019 г. във Велико Търново.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално