Паметник във Велико Търново ще напомня за делото на генерал Сава Муткуров (СНИМКИ)

9308
Паметник във Велико Търново ще напомня за делото на генерал Сава Муткуров (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

В празничния ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество България, извършено преди 134 години, в старата столица бе открит паметник на един от неговите родолюбиви дейци - генерал Сава Муткуров, родом от Търново. Паметникът е посветен на героя, изправил гърдите си на бойните полета пред изригващия огън и оловото на враговете, за да имаме днес привилегията да се радваме на наследството, което ни е оставил, заедно с другите родолюбиви българи и войници – обединена България.

Сава Муткуров е първия български генерал и единствения български офицер, получил орден „За храрост“ I степен. Като майор, той участва както във Временното правителство, провъзгласило Съединението, така и в защитата на това свято дело по време на Сръбско-българската война (1885 г.), командвайки сражението при Цариброд и настъплението към Пирот. Издържа на трудности и лишения с устойчивост, равна на саможертва в името на патриотичния дълг. Преди това е военен деец и командир на рота в Руско-турската война (1877 – 1878 г.). След Съединението е регент на Княжество България (7 септември 1886 г.  – 14 август 1887 г.) и военен министър (20 август 1887 – 4 февруари 1891). Умира на 15 март 1891 г. в Неапол, едва на 38 години. Погребан е в църквата „Свети Спас“ в София.

Прекият наследник на генерал Сава Муткуров, г-н Александър Кирков и неговата съпруга Параскева, дариха за изграждането на паметника бюст на техния родственик, който са съхранявали повече от 60 години. Така, те допринесоха за запазването на паметта за героя, неговата бойна слава и родолюбива дейност за следващите поколения.

„Днес е национален празник и празник на Велико Търново, защото историята извади от забвение и постави на пиадестала на българските герои един велик българин и велик търновец - генерал Сава Муткуров.“, каза в официалното си слово за откриването на паметника проф. Георги Камарашев - заместник-кмет на община Велико Търново и председател на Инициативния комитет. Той благодари на кмета на Велико Търново, инж. д-р Даниел Панов за оказаната всестранна подкрепа – морална, материална и административна, за изграждането на паметника. Проф. Камарашев подчерта, че церемонията е започнала с Муткуров марш, чиито ноти са били открити от Венелин Иванов - член на Инициативния комитет.

Заупокойна молитва и освещаване на паметника отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов връчи Старопрестолни грамоти на инициативния комитет „Сава Муткуров” и дарителят Александър Кирков.

Г-н Кирков изрази своята признателност към Велико Търново, върнало славата на неговия родственик. Той сподели за трудните времена, когато служители на Държавна сигурност нахлули в дома им и задигнали сабята на генерала и отличията му, които роднините повече не видели. Бюстът бил върху гроба на генерала, но през 50-те години на XIX век бил свален. Семейството съумяло да го опази, без да подозира колко е ценен. Въпреки това, с радост го дарило за инициативата на търновци. Александър Кирков призова младите хора да се интересуват повече от историята на героите като неговия прадядо, дали много за България.

Венци и цветя бяха поднесени от кмета на Велико Търново, депутати, представители на институции и сдружения, общественици и граждани.

Бюстът на генерал Сава Муткуров е изработен от карарски мрамор от известния италиански скулптор Винченцо Йераче, любимец на тогавашния папа Лъв XIII. Авторът става известен благодарение на скулптора Денислав Сираков, открил надпис по време на реставрацията. Бюстът на генерал Муткуров е поставен на пиадестал в парк „Марно поле“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com