Подготвят реставрацията на хълма Трапезица във Велико Търново

4209
Подготвят реставрацията на хълма Трапезица във Велико Търново

Работници извършват подготвителни дейностите по предстоящата реставрация и социализация на хълма Трапезица във Велико Търново, информират от общинската администрация.

Започна косене и разчистване на храстите по терените, върху които предстои да бъде извършена реконструкция на част от северната крепостна стена на хълма, която се свързва с инфраструктурата на изградения вече фуникуляр. Ще се работи и върху изграждането на алеите на крепостта, допълва Дарик нюз.

Ремонтните дейности на хълма "Трапезица" започват до седмица

Очаква се строителните и ремонтите дейности на хълма „Трапезица” да започнат до седмица. Те се финансират със средства в р...

Дейностите ще започнат с направата на алеята, свързваща фуникуляра с посетителския център и реставрираната крепостна порта и кула. Предстои консервацията и реставрацията на три от църквите на Трапезица, както и изграждането на подходите към тях. Ще бъде обособена и интерактивна музейна сбирка.

Чрез модерни технологии посетителите ще имат възможност да се запознаят с историята на Второто българско царство. Там ще бъдат експонирани и откритите при разкопките на хълма находки. Изготвен е идеен проект, съгласуван с изпълнителя на обществената поръчка.

Дейностите по проекта ще бъдат извършени изцяло със средствата, отпуснати от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев”. Общата им стойност е 2 456 147 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com