Ремонтните дейности на хълма "Трапезица" започват до седмица

3646
Ремонтните дейности на хълма "Трапезица" започват до седмица

Очаква се строителните и ремонтите дейности на хълма „Трапезица” да започнат до седмица. Те се финансират със средства в размер на близо 2,5 млн. лв. отпуснати от фондация, ръководена от първата дама на Азербейджан. Това разказа зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков пред "Фокус".

Той обясни, че в момента се изчаква единствено строително разрешение, което трябва да е готово до дни. „Чакаме това разрешение, защото този обект е държавна собственост. Той е на Министерство на културата и Националният институт за паметници на културата трябва да даде становище, че там може да се осъществи тази дейност. Очакваме всеки момент да започнем”, обясни зам.-кметът.

Странна миризма се носи из Велико Търново

Странна миризма притеснява великотърновци. От известно време над старата столица се носи мирис на оборска тор. Според Регионалната екои...

Той допълни, че главният изпълнител на проекта е софийска фирма, която назначава местни подизпълнители. „Ще бъде направена реконструкция на северната крепостна стена, която е от към фуникуляра, алейната мрежа с три от църквите, както и Центърът за съвременна интерпретация на културно историческото наследство. Мястото, на което е бившата археологическа база ще стане Интерактивен музей”, каза още Ганчо Карабаджаков.

По думите му срокът за изпълнение е краят на годината, но се предвижда част от дейностите да приключат до 26 октомври – Димитровден, когато отбелязваме 830-годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Идеята на местната администрация е по-голямата част от реновираната крепост да бъде открита тогава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com