Евро и домашните лакърдии на Борисов

15859
Евро и домашните лакърдии на Борисов
Снимка: БГНЕС

“Уважението към председателя на Комисията и молбата ѝ и затова тогава не дадохме възможност за въпроси. Аз помолих и затова, тогава италианците не бяха дали още кандидат за комисар”. Това заяви премиерът Бойко Борисов заради скандалното изключване на микрофоните в Министерския съвет по време на гостуването на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Малката, но всъщност много ключова подробност е уточнението на Борисов, че председателят на ЕК е помолила да не я питат за бъдещия състав на Комисията и ресорите там. Това самият Борисов го казва – който не вярва, да гледа видеото.

И какво се получава – Урсула фон дер Лайен не иска да я питат за състава на бъдещата Европейска комисия, Бойко Борисов прави така, че да не я питат за нищо. Ами, г-н премиер, можеше да искаме да питаме нещо друго – това е председателят на Европейската комисия. Например можеше да питаме за върховенството на правото – има ли го в България? Можеше и за Механизма за сътрудничество и проверка да питаме – трябва ли да отпадне, ако да – защо трябва, ако не – защо? Можеше да питаме и дали ЕК не омеква в механизма, защото геополитическата ситуация с Русия и Китай е такава, че Брюксел не смее да разсърди който и да е член на ЕС повече, след Brexit и след наказателните процедури на тема беззаконие срещу Унгария и Полша.? Ей такива неща – касаещи държавните основи и фундаментални принципи.

Борисов обаче не позволи – и замаза положението защо не позволи. Както замаза и работата с Шенген от Германия – по-добре да не сме там вече, след като ни беше приоритет толкова години и вие, г-н премиер, го повтаряхте като латерна - че да не ни налазят мигранти. Вие дали ще се откажете от пълен хладилник, защото може някога в него да влязат хлебарки? Да не напомняме и каква е ситуацията с мигрантите – всичко живо гледа как да мине и замине на Запад! Колко ли канали за трафик, покровителствани от държавата има – и по тази тема вече се мълчи, но следите и спомените остават. Позабравилите да си припомнят как беше през Летище София и как нещо прокуратурата и МВР не се хвалят с окончателни присъди?

Такива са те, плоските "истини" на премиера. Като щуротията как румънските туристи много цапали и пренесли африканската чума по свинете – нищо, че ние строихме оградка като от конструктор, за да спираме глигани?! Или пък твърденията как Пламен Георгиев задържал "милиарди", затова заслужава да иде консул във Валенсия - а дали не са 80 млн. лева? Г-н Борисов, доказателства можете ли да дадете, че са милиарди?

Такива са те, лакърдиите на премиера – но все още минават. Минават, защото дори елементарното критично мислене в България изчезва. Изчезва поради една причина – колкото и да говорим за новите технологии, за фалшивите новини, все още навикът, че по телевизията, по радиото и във вестника излиза истината седи вкоренен дълбоко в подсъзнанието. А всъщност тези източници на информация се превърнаха в източници на затъпяване. И суровата, ежесекундна обработка дава много приятни резултати за управлението ни. Но въпреки това то е нервно – Борисов говори доста по-малко дори пред антуражните медии и предпочита личния си профил във Facebook, където да го снимат пиарите му и където няма никакви въпроси – да не стане грешка. Грешките обаче стават и колкото и да се мълчи за тях, излизат наяве. Така е – истината има неприятният навик накрая винаги да натежи!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com