X
 
 

Борисов се отказа от Шенген, не искал мигранти

11627 6
Борисов се отказа от Шенген, не искал мигранти
Снимка: Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов на практика зачеркна един от националните приоритети и отдалечи силно България от влизане в Шенгенското пространство, след като заяви, че никой в страната не иска това да се случи. Това стана ясно след изявления на министър-председателя в Берлин след среща с председателя на парламентарната група на ХСС Александър Добриндт, пише в. "Сега".

"Не знам дали в момента е изгодно за България да влезе в Шенген. Ние ползваме всичката шенгенска система в сферата на борбата с тероризма, контрабанда, наркотрафик, на 100 процента имаме обмен с всички германски и европейски служби", започна Борисов. Веднага след това съобщи, че страната няма проблеми с мигрантите, идващи от Турция.

Нинова: Не ни искат в Шенген заради корупция, това е шамар за Борисов и правителството

Правителството на Борисов получи звучни шамари от партньорите си в ЕС – холандският външен министър каза, че не ни искат в Шенген...

"С Турция споразумението ни работи, благодарение на личното ни разбиране с президента Ердоган нямаме натиск откъм Турция", заяви Борисов и се оплака от Гърция, която е в Шенген и "в момента на практика е външна граница на това пространство". "Всеки ден връщаме на Гърция по 100-150 мигранти, всеки ден!", каза премиерът и добави: "Ако Александър (Добриндт - б.р.) каже: "Вие сте в Шенген" днес, утре те (мигрантите - б.р.) ще напълнят България!", прогнозира министър-председателят и прати журналистите да ходят да питат "хората в България искат ли мигранти. Ако щете, питайте и в Германия".

Борисов определи неприемането на България в Шенген с българската поговорка "Всяко зло за добро". Накрая той категорично каза, че "дори и да съм опозиция, няма да приветствам влизане на България в Шенген заради външната граница".

За да е още по-убедителен в позицията си, както и за да разясни "безсмислеността" на членството на България в Шенген, Борисов натърти, че и сега на австрийско-германската граница продължава да има физически контрол. Наскоро германските медии съобщиха, че се планира наесен той да отпадне.

Берлинската изява на Борисов всъщност е поредният му остър завой по темата "Шенген". Преди няколко седмици, докато още кандидатът на социалистите за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс имаше шансове за поста, Борисов пусна видео от тяхна среща в Брюксел. На нея той убеждаваше Тимерманс, че ако стане шеф на ЕК, трябва да падне мониторингът на България, както и страната да влезе в Шенген.

Бойко Борисов: България незабавно в Шенген - по въздух и вода

Трябва незабавно да бъдем приети в Шенген по въздух и вода, после и по суша. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който зае...

През май т.г. Борисов обидено обясняваше, че България не се е засилила към Шенген. "Изразих своите претенции, че Шенгенското пространство не го охраняват добре. Ние с Турция имаме споразумение и го спазваме перфектно. Нашите проблеми са с гръцката граница. Моля да направите така, че Шенгенското пространство да се пази добре. Сега ние се пазим от Шенгенското пространство", каза Борисов в София след среща отново с германски политик - премиера на Бавария Маркус Зьодер.

Последователен противник България да стане част от Шенген е Холандия заради проблемите с престъпността и корупцията у нас. "Присъединяването на България към Шенгенското пространство е един от приоритетите на страната ни", каза Борисов на среща с холандския външен министър Стеф Блок на 3 юни в София.

Когато стана премиер преди 10 години, той обеща, че България ще влезе в Шенген. Миналата година се спекулираше, че страната ще бъде допусната поне по въздух, но и това не се случи.

Actualno.com

Етикети:

 • вместо капта-скриптинг 5 вместо капта-скриптинг преди 5 месеца Профил на трол?
  аякс-скрийнинг ли ?
 • Може ли или не може ли ? 4 Може ли или не може ли ? преди 5 месеца Профил на трол?
  И Б-Джонсон се отказва от много неща ...
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Гроздето е кисело :))
 • ИМПЕРИАЛИСТ 3.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 месеца Профил на трол?
  Цитaт oт E-вecтник: “..........В мoмeнтa Рoceнeц e дe фaктo бългaрcкa тeритoрия, oкупирaнa oт руcнaци, oхрaнявaнa oт руcки гaрдoвe oт “Лукoмa” и бългaрcки oт “Ипoн”, кoятo нe ce кoнтрoлирa нитo oт Грaничнa пoлиция, нитo oт кoятo и дa билo влacт. Дaли eврoпeйcкитe държaви щe тoлeрирaт дългo тaзи прoбoйнa в Шeнгeн прeдcтoи дa нaучим. Cъдeйки пo рeaкциитe нa Хoлaндив и Финлaндия нa бългaрcкaтa кaндид виж още ›› aтурa зa Шeнгeн, “eрaтa нa cъмнeниeтo” нe e oтминaлa в иcтoриятa. Cъдeйки пo рeaкциитe нa Хoлaндив и Финлaндия нa бългaрcкaтa кaндидaтурa зa Шeнгeн, “eрaтa нa cъмнeниeтo” нe e oтминaлa в иcтoриятa." ...................................................................................... Другият прoблeм, ocвeн eмигрaнтитe ca турcкитe изceлници oт Бългaрия кoитo ce урeдихa c двoйнoтo грaждaнcтвo и c хиляди щe нaлaзят мoмeнтaлнo в Eврoпa...,тaкa чe щe пoчaкaмe eднo нaй-мaлкo 30 гoдини зa "Шeнгeн"...
  : 3 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ало, ами това, Гърция? Нали ни заливат с пропагандни и рекламни съобщения от рода на: "Идват празници, българите хукнаха към Гърция!"? То това хубаво. Ама мен честно казано ме е страх да мина по магистралата, построена от Бойко. Като гледах как са изронени носещите колони, дето имаше пожари отдолу, някакви реки вода са текли... Ами на Шенген да се върнем. Да речем отива българинът до гръцката гр виж още ›› аница благополучно, без да се пребие. Ами, като не сме в Шенген? Колко часа трябва да чака на опашка докато премине? Като четем как се сриват информационните системи, как се образуват колони от автомобили, но ни успокояват същевременно че "няма проблем", и че това се дължало на другите туристи, от Румъния, Молдова, Украйна, от н'ам си коя държава... Та значи, не ни трябвал бил Шенген??? Ами нещо по въпроса, че в предприсъединителния договор за България е записано, че влизането в Шенген е задължително, както впрочем и приемането на еврото също е задължително? За това Бойко защо така гузно мълчи? Или само си въобразявам, че е гузен, той всъщност съвест май няма?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Те в ШенгенЪт Мафия неЩяли, ама приемали с охота елитни СИК Мафиоти, за което дойде в България Уруспията, да го каже на нашия Суек !