X
 
 

Трафикът на мигранти през Летище София - по схема с неуточнен брой държавни служители

1603 0
photo of Трафикът на мигранти през Летище София - по схема с неуточнен брой държавни служители
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Разбитият канал за трафик на хора през Летище София е организиран от двама чужденци - от Бангладеш, активно подпомагани от държавни служители, включително на "Гранична полиция". Това потвърди говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, която заяви, че и двамата имат легален статут. Единият е с хуманитарен статут, а другият - с документи за пребиваване, като живеят в страната от десетина година.

На въпрос на Actualno.com към кои страни-членки на ЕС най-често са пътували ползващите канала, от прокуратурата и ДАНС не пожелаха да коментират.

Разбиха група за трафик на мигранти през Летище София

МВР проведе мащабна акция, в четвъртък вечерта, по задържане на група, която се е занимавала с трафик на нелегални мигранти. Акцията е ...

По думите на Арнаудова по случая се работи още от април насам. Административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев пък определи разработения канал за трафик като заплаха за националната ни сигурност, защото през него е можело да бъде преведен всеки. Той посочи, че арестуваните шестима души не са всички, взели участие в схемата. Припомняме, че единият задържан е граничен полицай. Ще бъде искано арестуваните да останат в ареста, с мярка „задържане под стража“.

Гешев обясни каква е била схемата – отвън са пращали снимки на хората, които е трябвало да минат през Летище София с фалшиви документи, включително студентски книжки и дипломи. Снимките са били изпращани на гранични полицаи и съответно мигрантите са влизали в България през съответното гише, на което полицаят, който е получил снимките, е бил дежурен. Тарифата е била 5000 евро на човек - на вход, и 5000 евро на изход, но това е само за служителите на МВР. Не е ясно колко общо е тарифата т.е. какъв дял отива за каналджиите. От ДАНС обаче не уточниха дали има още хора "по веригата", тъй като документи не се гледат само на една точка. От Агенцията посочиха, че не е в интерес на разследването да дават данни в тази насока, като само казаха, че става въпрос за помощ от "държавни служители". Няма и точна информация колко точно хора са влезли в България и излезли в посока ЕС по този начин.

От "Гранична полиция" се заканиха, че ще бъдат безкомпромисни в такива случаи. След като ръководните лица не внимават за такива схеми, значи не си вършат добре работата, беше заключението.

Държавата ограничава свободното движение на мигрантите у нас

Държавната агенция за бежанците е предложила на Министерския съвет приемането на решение, с което да се ограничи свободното движение на...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално