Трафикът на мигранти през Летище София - по схема с неуточнен брой държавни служители

3595
Трафикът на мигранти през Летище София - по схема с неуточнен брой държавни служители
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Разбитият канал за трафик на хора през Летище София е организиран от двама чужденци - от Бангладеш, активно подпомагани от държавни служители, включително на "Гранична полиция". Това потвърди говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, която заяви, че и двамата имат легален статут. Единият е с хуманитарен статут, а другият - с документи за пребиваване, като живеят в страната от десетина година.

На въпрос на Actualno.com към кои страни-членки на ЕС най-често са пътували ползващите канала, от прокуратурата и ДАНС не пожелаха да коментират.

Разбиха група за трафик на мигранти през Летище София

МВР проведе мащабна акция, в четвъртък вечерта, по задържане на група, която се е занимавала с трафик на нелегални мигранти. Акцията е ...

По думите на Арнаудова по случая се работи още от април насам. Административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев пък определи разработения канал за трафик като заплаха за националната ни сигурност, защото през него е можело да бъде преведен всеки. Той посочи, че арестуваните шестима души не са всички, взели участие в схемата. Припомняме, че единият задържан е граничен полицай. Ще бъде искано арестуваните да останат в ареста, с мярка „задържане под стража“.

Гешев обясни каква е била схемата – отвън са пращали снимки на хората, които е трябвало да минат през Летище София с фалшиви документи, включително студентски книжки и дипломи. Снимките са били изпращани на гранични полицаи и съответно мигрантите са влизали в България през съответното гише, на което полицаят, който е получил снимките, е бил дежурен. Тарифата е била 5000 евро на човек - на вход, и 5000 евро на изход, но това е само за служителите на МВР. Не е ясно колко общо е тарифата т.е. какъв дял отива за каналджиите. От ДАНС обаче не уточниха дали има още хора "по веригата", тъй като документи не се гледат само на една точка. От Агенцията посочиха, че не е в интерес на разследването да дават данни в тази насока, като само казаха, че става въпрос за помощ от "държавни служители". Няма и точна информация колко точно хора са влезли в България и излезли в посока ЕС по този начин.

От "Гранична полиция" се заканиха, че ще бъдат безкомпромисни в такива случаи. След като ръководните лица не внимават за такива схеми, значи не си вършат добре работата, беше заключението.

Държавата ограничава свободното движение на мигрантите у нас

Държавната агенция за бежанците е предложила на Министерския съвет приемането на решение, с което да се ограничи свободното движение на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com