След коронавируса, светът го очаква бедност, кризи и конфликти

6282
След коронавируса, светът го очаква бедност, кризи и конфликти
Снимка: Getty Images

Преди известно време британският журналист Джереми Уорнър от The Daily Telegraph получил езотеричен видеозапис от полската певица Рия Сокол, в който тя сериозно благодари на COVID-19 за многобройните дарове, изсипали се на планетата: нашият живот забавил темпото си, въздухът се очистил, самолетите били вкарани в хангарите, хората преразгледали живота си и значението на миналия си разкош, за дареното единство на човечеството и т.н. Видеото било гледано в Мрежата над 15 млн пъти.

Жестоката реалност обаче напълно опровергава това видео и с голяма степен на увереност може да се твърди, че последствията от пандемията ще се окажат мрачни. Сегашният режим на самоизолация вероятно ще ознаменува прехода от една епоха към друга – от ерата на безпрецедентната стабилност към мрачния век на конфликтите и икономическите сътресения.

Според Уорнър в публикацията "COVID-19 launching us new era poverty crisis global conflict", коронавирусът ще измени света в 10 аспекта, но не към по-добро.

Първо, коронавирусът ще отбележи начало на нова студена война между сегашния хегемон САЩ и Китай, тъй като пандемията ще ускори влошаването на техните отношения.

Търсенето на изкупителна жертва активизира процеса на деглобализация, който заплашва с нарастване на протекционистични настроения и отказ от международно сътрудничество дори когато става дума за общи важни проблеми като глобалното затопляне. Разбирайки, че Америка не е способна бързо и ефективно да се справи със заразата, Китай цинично се възползва от пандемията, за да повиши своя авторитет и влияние.

Второ, вирусът стана причина за рязко покачване на дълговото натоварване както на държавата, така и на компаниите. Прекомерният дълг често води до конфликти, но сега между длъжници и кредитори, защото изплащането на дългове е винаги болезнено.

Трето, един от способите за борба с дълговете е повишаване на данъците, като основно това са на приходите, добавена стойност и данък върху застраховките. Това винаги води до обедняването на цялото население на страните.

Четвърто, коронавирусът неизбежно води до увеличаване на ролята на държавата, а това от своя страна до пети аспект – активизация на следенето, накърняването правото на личен живот и разширяване на бюрократичния апарат.

Шесто, карантината води не толкова до нарастване на дълговете, но бие върху предлагането на пазара. Много предприятия просто няма да оцелеят. Това ще доведе до безработица, стагфлация и социално разслоение. В борбата с тези последици ще отидат десетилетия, счита Уорнър.

Седмо, коронавирусът подложи мощна бомба под магазините за стоки за широка употреба. Осмо, същото може да се каже и за парите на потенциалните купувачи.

Девето, напълно възможно е да е дошъл края на епохата на масовите пътешествия. Самолетните билети ще поскъпнат, задграничните почивки отново ще станат достъпни само за богатите хора. Последните само ще спечелят от такава тенденция, но това ще стане причина за всеобщо недоволство.

И последното десет, правителствата подтикват населението към епоха на страха пред риска, по чието време практически всяка заплаха трябва да бъде неутрализирана независимо от икономическите загуби. Тази тенденция е ужасна новина за всички, които са настроени за прогрес и развитие.

"Нито една от тези точки не е неизбежна и аз несъмнено съм преувеличил техните мащаби, обаче те са много по-вероятни, отколкото мир в целия свят, всеобща любов и щастие, за което се разказва в гледаното видео с благодарност по адрес на корона вируса. Аз бих казал, че старият, неспокоен докоронавирусен свят, който независимо от своите недостатъци изглеждаше да се движи в правилна посока, на мен повече ми допадаше", обобщава Джереми Уорнър.

Автор и превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com