60 млн. евро глоба за шоколадов картел в Германия

5519
60 млн. евро глоба за шоколадов картел в Германия

Шоколадов картел беше наказан в Германия с глоби от над 60 милиона евро за нелегално съдружие и уговаряне на цени, съобщи Ройтерс.

Според германската агенция за защита на конкуренцията картелът включва поне 11 производители, сред които “Нестле” и “Крафт фудс”. Нарушенията, за които са наказани компаниите, са извършени в периода между 2004 и 2008 г. Производителите са обвинени в “надуване” на цените на шоколада, когато разходите за суровини значително нараснали през 2007 г.

В Германия искат 100% данък за богатите

Никой не трябва да печели повече от 500 000 евро годишно. Така смятат от Левицата в Германия, които предлагат данък за богатите в разме...

“Компаниите просто са престанали да се съревновават помежду си и са натоварили потребителите с високите си цени,” казва ръководителят на агенцията Андреас Мунд, предаде БЛИЦ.

21,7 евро дължи германският клон на американската фирма “Крафт фудс” и местният производител “Алфред Ритер”. 19,5 милиона евро са наложени за уговорките между “Алфред Ритер”, “Марс” и “Нестле кафе”, заедно с дъщерната на швейцарската “Нестле” фирма “Шоколаден”. Глобите за отделните производители не са посочени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com