Албанците отвръщат на удара: Осквернени сръбски гробища и стрелба срещу паметници

21303

Екстремисти минират и рушат сръбските гробове в Косово, пише днес белградският вестник ”Вечерне новости”. Изданието посочва, че в православните гробища във Вучитърн в неделя е била минирана гробницата на семейство Ангелкович. Части от гробницата, заради силната детонация, били разпръснати по околните ниви.

В Гораждевац неизвестни лица са стреляли по паметника на убитите сръбски деца. От сръбската православна църква са съобщили, че са осквернени десетки гробове в Клокот, Пролуже, Племетини и Призрен.

Албанците от Южна Сърбия на протест заради премахнатия паметник

Албанците от Южна Сърбия днес ще организират протести заради премахването на паметника на падналите бойци от Армията за освобождение на...

Мисията на НАТО (КФОР) осъди оскверняването на сръбски гробища в Косово. Последният инцидент бил във Витина, когато с багер бил срутен паметник от Втората световна война. Инцидентите били осъдени и от ОССЕ, посолството на САЩ в Прищина, както и президентът на Косово Атифете Яхяга.

Изданието посочва, че през последните дни са били осквернени гробищата в Прилужю, Племенити, Гораждевац, Клокот, Суво гърло и Косовска Витина.

След инцидентите косовската полиция е увеличила мерките за сигурност около православните обекти в страната.

Според говорителят на полицията Баки Келани полицаи осигуряват 24-часова охрана на 24 обекта от общо 194 религиозни и културни православни обекта, а около останалите се патрулира. Той поясни, че гробищата не са включени в списъка на обектите от културното наследство и охраняването им е започнало след информацията за разрушаването им.

Сръбската жандармерия събори албанския паметник в Прешево

Рано тази сутрин над 200 служители от сръбската жандармерия с помощта на багер събориха паметника за загиналите етнически албанци, по...

Косовските политически партии поискаха международната общност да предприеме сериозни мерки за разрешаването на проблемите на албанците в Прешево. Според тях проблемът в Прешево се нуждае от международна намеса за спиране на насилието там и да се защитят правата на албанските жители на Южна Сърбия, предаде косовското издание KS Reporter.

В изявление албанският премиер Сали Бериша похвали идеята за европейски и международни усилия за успокояването на ситуацията и разрешаване на проблемите с етническите права на албанците с Южна Сърбия.

ООН призова днес за спокойствие в Южна Сърбия, където албанци протестираха срещу премахването в Прешево на паметник на Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац (АОПМБ), предаде косовското издание KS Reporter , позовавайки се на сръбски медии.

„След случващото се в Прешево ООН призовава за спокойствие”, каза говорител на генералния секретар на организацията Бан Ки-мун.

Евентуални преговори ЕС - Сърбия през пролетта

На Сърбия може би ще бъде предложено да започне преговори за присъединяване към ЕС през пролетта, ако страната успее да подобри отнош...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com