Белград и Атина имали план за дестабилизация на Македония

8510
Белград и Атина имали план за дестабилизация на Македония

Белград и Атина са имали план за дестабилизацията на Македония. Това според гръцкия в. "Катимерини" обявил македонският президент Георге Иванов по време на възпоменателното събрание в парламента в Скопие по повод смъртта на Киро Глигоров.

Вдъхновители на този план от началото на 90-те години били бившият президент на Югославия Слободан Милошевич и тогавашният външен министър на Гърция и сегашен председател на Нова демокрация Андонис Самарас.

Почина първият президент на Македония Киро Глигоров

Почина бившият президент на Македония Киро Глигоров, съобщиха медиите в западната ни съседка, предаде БЛИЦ. Глигоров е починал на 95-г...

Това е първият път, когато високопоставен представител на съседната държава открито говори по такъв въпрос, като замесва конкретни лица, посочва вестникът.

Иванов посочи, че Глигоров доловил опасността от разрастване на югославската криза в Македония и успял да постигне споразумение за мирно изтегляне на югославската армия от територията на страната. Това от своя страна предотвратило осъществяването на плана за дестабилизация на Македония.

В своите мемоари самият Глигоров пише, че е имало игра между Гърция и Сърбия около Македония, но за нея той знаел само от медиите.

Глигоров се позовавал на изказване на тогавашния гръцки премиер Константинос Мицотакис пред германски вестник от юни 1992 г., според което той отхвърлил предложение на Милошевич "за подялба на Македония от страна на Сърбия и Гърция", уточнява в."Катимерини".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com