X
 
 
 

Църква в пазвата на държавата

13107 2
photo of Църква в пазвата на държавата

Руската православна църква не критикува държавата. Тя е лоялен партньор и крепител на властта, на който може да се разчита. Така беше по съветско време, (почти) същото е и днес, макар времената да са съвсем други.

Православният храм в Шубино се намира недалеч от Червения площад в Москва. По съветско време е бил затворен за цели 60 години. Комунистите го превръщат в склад за книги, а през 1970-те години - в печатница. Стенописите са замазани, иконите - изнесени. Държавата връща храма на Руската православна църква едва през 1991 и още същата година отец Александър Борисов отслужва първата литургия. Оттогава е и църковен настоятел.

Подобно на мнозина руски духовници Борисов има и светска професия - работил е в Института по генетика към Руската академия на науките. По съветско време работата на свещениците е силно ограничена от държавната власт. Разрешено им е било единствено участието в църковни богослужения. "Ние правехме някои кръщенета и венчавки, но всичко това ставаше нелегално", спомня си отецът. Сега времената са други. Всяка неделя в Шубинската църква се събират множество хора - не само богомолци. Идват и "обикновени" жени и мъже, които търсят помощ и утеха.

Роботи, създадени да убиват

Тежко въоръжени механични чудовища вършат необезпокоявано пъкленото си дело - и никой не може да ги спре. Звучи като научна фантастика...

Отец Александър е разрешил на групата за самотерапия "Анонимни алкохолици" да се срещат в едно от помещенията на храма. Православните свещеници като Борисов, които се ангажират и със социална дейност, все още са рядкост в днешна Русия. В епархията на Шубино помагат например на затворници, които са излежали наказанието си и се опитват да се интегрират в обществото. Енориашите събират дрехи, играчки и лекарства за един дом за изоставени деца, а зимно време раздават два пъти в седмицата безплатна топла храна за около 600 души.

Църква и държава - в пълна хармония

Традиционният православен идеал съдържа представата за тясно взаимодействие и сътрудничество между църквата и държавата, но изрично изключва възможността за взаимни намеси. Русия е светска страна, в която църквата и държавата са отделени - е записано в член 14-ти от конституцията на постсъветска Русия. Църквата не се меси в държавните дела и не отправя критики, поради което е твърде удобен партньор за управниците в Кремъл.

Робините на Дубай

Тя е етиопка и е на 23 години. Работи като домашна прислужница в Дубай. Заминала за емирството, водена от надеждата за по-добър живот....

От две десетилетия насам Русия издирва новата си идентичност. Тя би трябвало да запълни вакуума, възникнал след разпадането на Съветския съюз през 1991 година и краха на съветската идеология. До голяма степен този вакуум се запълва тъкмо от православието. Между 60 и 80 процента от руснаците се определят като православни християни, макар да не участват активно в църковния живот. Православието за мнозина е символ на стабилност и установеност, на спойващ елемент и сила. Руската православна църква подсилва тези впечатления, стремейки се да е близо до държавната власт. Другата страна на медала е, че църквата не е нито независима, нито свободна да провежда своя собствена политика. Руските патриарси по традиция са надеждни партньори на политическата класа. Така беше при Алексий Втори, така е и сега при Кирил. Вторият дори задмина по лоялност своя предшественик, наричайки Путин "чудо Божие".

Православната църква се възприема и като морална инстанция на обществото. Представите, които рекламира обаче, включително и в различни телевизионни предавания, са крайно консервативни и архаични. Хомосексуалната ориентация например е твърдо заклеймена като грях: "Ако разрешат провеждането на гей-паради, всеки би могъл да се запита: Че защо да не опитам и аз?", гневеше се Кирил в едно телевизионно предаване преди години и добави: " Ами нека тогава разрешат и паради за наркомани!"

Последният тоталитарен остров

Туристическа Русия пред борба

Занемарени хотели, навъсен персонал, лоша инфраструктура - Русия не е особено привлекателна като туристическа дестинация. Но тъй като ...

Всъщност и Римо-католическата църква осъжда хомосексуалността, но в православната църква на хомосексуалните се гледа като на непълноценни хора. Голяма част от руското общество подкрепя този възглед. Той е разпространен не само сред обикновените хора, но и сред по-образованите. Почти никой не си позволява публично да защити сексуалните малцинства - от страх, че може и самият той да бъде стигматизиран.

Междувременно обаче дружбата между църква и държава, между Кирил и Путин се натъква на все повече критики. Броят на вярващите, които се дистанцират от Руската църква, расте. Сред тях е и писателката Елена Чижова: "Много хора разбраха, че днешната Руска православна църква е много сурова, тоталитарна организация - тя е последният тоталитарен остров в една авторитарна държава. Църквата е твърде далеч от всичко, което се случва в обществото."

Източник: Дойче веле

Милионният срам на Китай

В милиарден Китай има поне един милион души, заразени с вируса на СПИН. Но не от воденето на безразборни сексуални контакти, а поради ...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 октомври

Овен Тази неделя не доверявайте плановете си. Запазете ги за себе си, тъй като все още не са готови да видят бял свят. Телец Тази не...

Мартин, който показва България на света: Аз съм авантюрист и пътешественик

Какво накара 23-годишен авантюрист да се върне у нас, след к...