Египет: "Братя християни" срещу "Братя мюсюлмани"

8091
Египет: "Братя християни" срещу "Братя мюсюлмани"

Египетските копти създадоха организация "Братя християни", за да се противопоставят на нарастващото влияние на ислямистките движения в страната, след като претендентът за президент на "Мюсюлманско братство" спечели вота, предаде КРОСС. 

Уебсайтът на телевизионния канал "Ал-Арабия" съобщи, че през 2005 г. коптите са възнамерявали да създадат организация, наречена "Братя християни", но решили да направят това след сблъсъците с мюсюлманите в Кайро, при които обаче загинаха 20 души. 

"Братя християни" има офиси в шестнадесет провинции на Египет, три в Европа и един в Австралия. 

Анализаторът Мишел Фахми заявява, че новата организация е проектирана така, че да "издържи" вълната на ислямизация, посредством постигане на баланс на политическата сцена. Той все пак потвърди, че в страната действително се задълбочава разделението между мюсюлмани и християни, но в същото време отрече коптите да са имали планове да издигнат свой кандидат на президентските избори.

На доста по-категорично мнение е коптският активист Амир Аяд, който заяви, че победата на Мурси ще означава превръщането на страната в ислямска религиозна държава, което християнското малцинство не може да приеме.

Според него, в резултат на победата на президентските избори на кандидата на "Братя мюсюлмани" е решено да се създаде рамка за "мирна борба" с ислямистите.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com