ЕК планира общ регламент за шистовия газ

6757
ЕК планира общ регламент за шистовия газ

До края на годината трябва да бъде приет общ регламент за т.нар. фракинг (метод за добиване на природен газ чрез "хидравлично разбиване"), обяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер. Според него страхът от технологията е „преувеличено голям". От думите му става ясно, че рамката ще важи основно за проучването на находищата на шистов газ, предаде Стандарт нюз.

„Темата за фракинга и опазването на околната среда трябва да се разгледа на европейско равнище още тази година", коментира Йотингер пред германския всекидневник Die Welt. Според него е нужна правна рамка за пробни проекти и проучвания. „Ако позволим проучванията, след няколко години ще знаем много повече", коментира той.

САЩ започват износ на шистов газ за Япония

Министерството на енергетиката на САЩ даде разрешение за доставка в Япония на американски шистов газ, която може да започне ориентиро...

Фракингът е оспорвана технология заради химикалите, които се използват, както и заради дълбочината на сондажите, които могат да засегнат подпочвени води. В САЩ тя има правна рамка и се правят сондажи, въпреки че и там има протести.

В Европа темата за добив на шистов газ е спорна и националните правителства прилагат различни практики. Докато например Полша напредва в проучванията на шистовите си находища, във Франция фракингът беше забранен. В края на миналата година Европейският парламент отхвърли предложение за налагане на мораториум върху добива на шистов газ, но призова страните - членки да бъдат предпазливи при прилагането на такива мерки.

В България има частичен мораториум, който позволява проучването и добива на конвенционален, но не и на шистов газ, при който разбиването става с по-голямо налягане и на по-голяма дълбочина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com