Евентуални преговори ЕС - Сърбия през пролетта

8815
Евентуални преговори ЕС - Сърбия през пролетта

На Сърбия може би ще бъде предложено да започне преговори за присъединяване към ЕС през пролетта, ако страната успее да подобри отношенията си с Косово, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, предаде БГНЕС.

"ЕС ще държи на своя ангажимент по отношение на Сърбия. През пролетта Европейският съвет ще разгледа постигнатия напредък с оглед евентуално решение за започване на преговори за присъединяване", посочи Ван Ромпой след среща в Брюксел със сръбския премиер Ивица Дачич.

Нормализирането на отношенията с Прищина е "ключово изискване" за откриване на преговори за присъединяване, подчерта той. Ван Ромпой поиска от Ивица Дачич и косовския му колега да използват времето до срещата на Европейския съвет на 14 и 15 март, "за да ускорят работата" с оглед нормализиране на отношенията Белград-Прищина.

Вчера двамата премиери се срещнаха в Брюксел под егидата на първия дипломат на ЕС Катрин Аштън, за да обсъдят нови мерки за подобряване живота на албанците и сръбското малцинство в Косово. Те си насрочиха нова среща за февруари, по време на която "се надяваме да постигнат голям напредък по известните проблеми", се казва в комюнике на Аштън.

Аштън се зае да ръководи разговорите, чиято цел е да нормализират отношенията между Белград и Прищина, през 2008 г.. ЕС обеща да доближи двете страни до членство при условие, че разрешат въпросите в областта на търговията и сигурността, които усложняват живота на обикновените граждани.

Косово бе признато за независима държава от над 90 страни, включително от Съединените щати и 22 от общо 27-те членки на ЕС, в това число и България.

Николич: Никога няма да признаем Косово

Сръбският президент Томисав Николич отново отказа да признае независимостта на Косово, предаде БГНЕС. "Никога няма да признаем независ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com