Фалшивата мисия на Арабската лига

4469
Фалшивата мисия на Арабската лига

Събитията в Сирия през изминалата седмица показаха, че Арабската лига е поредната жертва на кървавите репресии в страната. Продължаващото насилие от страна на силите за сигурност разкри безсилието и неуместността на Арабската лига и разби всякакви надежди, че арабските наблюдатели може да помогнат да се сложи край на кръвопролитията. Според сирийски правозащитни активисти се е случило точно обратното – протестиращите са подложени на още по-големи репресии след пристигането на наблюдателите.

Изглежда, че мисията е обречена на провал. 60 наблюдатели са в Сирия и предстои пристигането на още 90, но броят на зверствата е твърде голям и те се извършват на толкова много места, че наблюдателите успяват да получат едва повърхностна представа. Наблюдателите са напълно зависими от сирийското правителство за транспорт и охрана и не могат да разговарят с пострадалите без преди това властите да бъдат информирани. Смята се, че стотици арестувани са прехвърлени във военни обекти с ограничен достъп. Без неограничен достъп до мястото на събитията резултатите от всяка наблюдателна мисия биха били недостоверни.

Изборът на судански генерал да оглави мисията на Арабската лига подчертава защо страните-членки на организацията, някои с история на жестоки нарушения на правата на човека, не са в състояние да следят един от своите. Генерал-лейтенант Мохамед Мустафа ал Даби заемаше ключови позиции в режима на президента Омар Башир, който се издирва от Международния наказателен съд за извършване на геноцид в Дарфур, обвинения, които бяха отхвърлени от Арабската лига. Назначаването на бивш шеф на военното разузнаване на режим, обвинен в извършването на зверства, за ръководител на мисия, която ще следи мирна инициатива, би било забавно, ако над 5000 сирийци, предимно цивилни, вече не бяха загинали от началото на антиправителствените протести в Сирия. Животът на много хора продължава да е заложен на карта.

Престореният подход на Арабската лига към наблюдателната мисия отразява двойствеността на организацията. Съставена от деспоти, които имат много общо със сирийския президент Башар Асад, не на последно място пренебрегването на правата на човека на своите граждани, Арабската лига допреди два месеца не беше склонна да окаже натиск на своя стар приятел Асад да прекрати кланетата. До момента Арабската лига просто даде легитимност на един нелегитимен процес и помогна да се продължат проявите на насилие, които сирийското правителство продължава необезпокоено да организира. Ако иска да спаси това, което е останало от нейната репутация, Арабската лига трябва да смени генерал-лейтенант ал Даби, да изпрати още наблюдатели и да не позволи на Асад да манипулира мисията.

Глоуб енд мейл

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com