FRA: България не води регистри на престъпленията от омраза

3770
FRA: България не води регистри на престъпленията от омраза

Половината от 27-те държави-членки на ЕС, сред които и България, водят непълни регистри на престъпленията, породени от омраза, нарушавайки по този начин европейските конвенции за човешките права, съобщи Агенцията за основните права в доклад (FRA), публикуван днес, предаде БГНЕС.

В рамките на изследване на практиките за събиране на данни в ЕС FRA констатира, че 13 държави-членки са предоставили "ограничена статистика" за породените от омраза престъпления, свързани с расата, религията и пола. Това означава, че малко престъпления, продиктувани от омраза, са били регистрирани като такива и че данните за тях рядко се публикуват.

Сред тези страни са България, Испания, Португалия, Ирландия, Италия, Гърция, Унгария и Словения. В Румъния FRA е констатирала пълно отсъствие на събирането на данни за подобен род престъпления. Четири страни - Великобритания, Финландия, Швеция и Холандия, водят много пълни регистри на атаките срещу отделни хора заради расата, пола, сексуалната им ориентация, физически недостатък или друга религия, публикувайки цялата информацията, отбелязва FRA.

Регистрите във Франция, Германия, Австрия и Белгия са оценени като добри, но не изчерпателни. "За държавите-членки, чието събиране на данни е ограничено, можем да смятаме, че не спазват задължението си да разследват престъпленията, породени от омраза", се казва в доклада. "Ако наказателната съдебна система пропуска да разгледа мотивите зад дадено престъпление, това е равносилно на нарушение на Европейската конвенция за човешките права", счита FRA и допълва, че престъпленията от омраза "са ежедневна реалност" в ЕС.

Редактор: Десислава Ушатова

Бум на престъпленията с банкови карти и с кредити с неверни документи

Увеличават се престъпленията, свързани с банкови карти и с получаване на кредити с неверни документи. Това каза главен инспектор Христо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com