Гръцките телевизии заплашени с глоби, ако излъчват сцени на бедност

7738
Гръцките телевизии заплашени с глоби, ако излъчват сцени на бедност

Телевизиите в Гърция са заплашени с глоби, ако излъчват сцени на бедност, реши тамошният Съвета за електронни медии. Журналистите в страната определиха решението като "безпрецедентен контрол". Държавните медии са в безсрочна стачка, напомня БНР.

Съветът за електронни медии взе решение да се налагат високи глоби на телевизии, които излъчват репортажи за ширещата се бедност в Гърция. Според медийните експерти, сцените с бездомни и гладни гърци нарушават закона за личните данни. Телевизионните журналисти обвиниха Съвета в контрол върху медиите и иронично обещаха "да филтрират новините само с щастливи граждани".

Причината за безпрецедентното решение на висшия медиен орган е случая с фермерите от Тива, които раздадоха на централния площад в Атина безплатно за бедни и безработни над 50 тона плодове и зеленчуци. Потресаващата картина на хиляди бедни гърци, които с часове чакаха за килограм картофи, обиколи световните телевизии и показа реалната страна на хуманитарната криза в Гърция.

Въпреки заплахата от налагане на санкции, телевизионните журналисти са единодушни, че ще излъчват реалните проблеми на гърците. Коментарите в новинарските емисии осъдиха решението на Съвета за електронни медии и предположиха, че е взето след политически натиск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com