Хасан Насрала призова към продължителни протести

8686
Хасан Насрала призова към продължителни протести

Лидерът на радикалната шиитска групировка "Хизбула" шейх Хасан Насрала призова към нови протести в Ливан в отговор на американския филм, оскърбяващ исляма, предаде БГНЕС.

Светът трябва да знае, че мюсюлманите "няма мълчаливо да търпят оскърбленията", заяви във видеообръщение духовният водач.

Протестите пред американските посолства в много страни от Близкия Изток и Азия вече продължават вече няколко дни, има жертви.

Шейх Насрала призова от ефира на "Ал Манар" вярващите към продължителни протести. Предвижда се първата акция да се състои по-рано днес в южно предградие на Бейрут, което се контролира от "Хизбула".

Лидерът на шиитската организация уточни, че е изчаквал приключването на тридневното посещение в страната на папа Бенедикт ХVІ, за да отправи този призив.

"Тези, които стоят зад този филм, тези, които стоят зад неговите създатели, тези, които ги подкрепят и защитават, на първо място САЩ, трябва да понесат отговорност и да бъдат наказани. Те трябва да бъдат бойкотирани", заяви шейхът.

През последните дни демонстрации срещу филма се състояха в северния ливански град Триполи, където живеят основно сунити.

Филмът "Невинността на мюсюлманите" показва пророка Мохамед като глупав човек, жаден за власт. Лентата съдържа сексуални сцени между пророка и неговите жени.

По-конкретни сведения за авторите на филма няма. Предполага се, че негов режисьор е 55-годишният копт Накула Басли Накула, който живее в Калифорния.

Редактор: Сияна Любомирова

Ердоган: Филмът, опетнил исляма, е провокация

Американският филм с антимюсюлманско съдържание е „провокация”, но не може да оправдае насилието, което избухна в няколко м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com