Индия: Проклятието да си дъщеря

14338
Индия: Проклятието да си дъщеря
Синовете са далеч по-предпочитани, а и по-евтини

Най-опасното място за момичета: не за друго, а заради високата зестра в Индия всеки месец се правят 50 000 аборта на заченати момиченца. А колко биват захвърлени или убити директно след раждането - това никой не знае.

Гинеколожката Ниша Яйна от Ню Делхи е една от малкото, които се придържат твърдо към забраната за намеса заради пола на бебето. Макар родителите да й предлагат големи суми, тя не е готова да пожертва нероденото момиче, колкото и да не е желано.

Макар Индия, чието население е второ по размери в световен мащаб, да има жена за президент и индийците да почитат множество женски божества, момичетата в страната не се ценят особено високо. Те просто излизат твърде скъпо - дъщерите са истинско финансово бреме за родителите - защото трябва да им съберат значителна зестра, за да могат един ден да ги омъжат. Този обичай вече е довел хиляди семейства до фалит. "Имам нужда от 60 000 рупии (около 600 евро), за да осигуря мъж на дъщеря си, а ако имах още една - не знам какво щях да правя", казва пчеларят Шив Кумар от Делхи.

Детските бракове - бичът за Бангладеш

Бангладеш е една от страните с най-висок процент на бракове, сключени между деца, предаде ВВС. 20%  от момичетата стават съпруги още пр...

Брутално, нечовешко

Тези обстоятелства са причина за установяването на брутални практики: всеки месец се правят по 50 000 аборта на неродени момиченца, а броят на тези, които са изоставени или дори убити непосредствено след раждането, не е известен. Нежеланите дъщери биват захвърляни на боклука, а майките, които раждат само момичета, биват наказвани или прогонени. След като миналия месец се разчу за цяла поредица брутални убийства, индийската общественост подхвана нов дебат за правата на момичетата и жените.

По последни данни в Индия междувременно има почти 40 милиона повече мъже, отколкото жени. А ООН обяви страната за най-опасното място за момичета: смъртността сред момичетата до 5-годишна възраст е със 75 процента по-висока, отколкото при момчетата. Правозащитничката Рухира Гуптап нарича този феномен "убийство по полов признак". "Това е систематично избиване на половината индийско население", казва тя. А е и кървав бизнес: макар в Индия прегледите на видеозон за установяване на пола на бебето да са забранени от 1994 година, кабинетите, които извършват тази услуга, както и незаконни аборти, никнат като гъби след дъжд. Всички са наясно, че нарушават закона, но никой не говори за това, тъй като търсенето е голямо.

Според гинеколожката Ниша Яйна контролирането на тази забрана е така или иначе невъзможно, нейната препоръка е по-скоро да бъде забранена зестрата. Полицаите и съдиите почти не закачат тези, които извършват незаконните аборти - и те са на мнението, че дъщерята представлява бреме за семейството, поради което до присъди се стига рядко.

Ние сме царе на разхищението

Защо хлябът, ябълките или картофите отиват на боклука, вместо на масата? Защо съвременният човек си позволява толкова неуважително от...

Погубените дъщери

Синовете са далеч по-предпочитани, а и по-евтини. Раждането на син носи радост в семейството и почести на майката. "Момчетата носят парите в къщата, а и пак те са тези, които един ден ще доведат жена с голяма зестра", обяснява журналистката Гита Аравамудан, авторка на книга със заглавието "Изчезващите дъщери". И макар правителството да се стреми да промени ситуацията чрез забраната на абортите по полов признак, междувременно размерът на зестрата и разходите за сватбата стават все по-високи. Ако семейството на жената не може да плати, се стига нерядко до жестоки наказания, изгаряния на жените и кървави вражди. Традицията просто е прекалено силна, законът е безпомощен пред нея. Самите индийци не е да не си дават сметка за парадоксалната ситуация - всеки знае, че трябва да има жени, но никой не ги иска в къщата си.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com