Иран с нова заплаха към САЩ за Залива, те я игнорират

5631
Иран с нова заплаха към САЩ за Залива, те я игнорират

Министърът на отбраната на Иран Ахмад Вахиди отново отправи предупреждение срещу присъствието на американски военни кораби в Персийския залив. Предишното предупреждение бе отхвърлено от Вашингтон като проява на слабост от страна на Техеран, предаде АФП.

„Иран ще направи всичко, за да запази сигурността на Ормузкия проток. Присъствието на военни сили от страни извън региона може да доведе само до сътресения. Ние вече заявихме, че това присъствие не е нужно и е вредно”, каза иранският министър на отбраната.

Във вторник Техеран обяви, че ще „излее цялата си военна мощ”, ако в Персийския залив отново бъде разположен американски самолетоносач.

Заплахите на Иран, че ще предприеме мерки в случай, че самолетоносачът, който наскоро напусна района на иранските учения, се завърне в Персийския залив, сочат за вътрешните проблеми в страната, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от РИА Новости.

Иран изпробва три нови ракети в Персийския залив

Иранските военноморски сили "изпробваха успешно" днес ракетата "Гадер" със среден обсег на действие, съобщи официалната агенция ИРНА. ...

Военното ръководство на Иран във вторник настоя САЩ повече да не изпращат самолетоносачи в Персийския залив и обеща в противен случай да предприеме ответни действия.

„Иран се оказва във все по-голяма изолация. Той действа от позицията на слабия”, допълни Карни.

САЩ не търсят конфронтация с Иран относно протока Ормуз и искат напрежението да намалее, заяви Пентагонът.

„Никой от това правителство не търси конфронтация относно протока Ормуз. Важно е да се намали разгорещеността по въпроса”, заяви прессекретарят на Пентагона Джордж Литъл, в отговор на заплахите на иранските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com