Меркел: Европа се нуждае от единство

3365
Меркел: Европа се нуждае от единство

Европа може да упражнява влияние на световната сцена, само ако говори на един глас, разреши дълговата си криза и стимулира собствената си икономическа сила, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

Тя подчерта, че процентът на Европа в населението на света е намалял драматично в последните 60 години, ограничавайки влиянието на отделни държави членки на ЕС на глобално равнище. "Можем да имаме право на глас в света, само ако сме единни в ЕС. И можем да имаме право на глас, само ако сме успешни в икономически план. Не за сметка на други региони, а в честна конкуренция с тях", изтъкна Меркел.

"Много е важно Европа да се сближи, защото отделните страни не могат да имат толкова голямо влияние със собствения си глас, колкото ако действат заедно", допълни канцлерката. "За щастие ние сме единни и сега трябва да се уверим, че постигнатите от нас договорености, например за общата валута, в действителност работят", каза още тя.

Изявлението й идва в момент, когато ново изследване показа, че близо две трети от германците смятат, че са щели да се справят по-добре, ако не бяха сменили скъпата си марка за еврото. Канцлерката заяви, че Германия не трябва да жертва износната си сила за сметка на коригирането на неравновесията, дестабилизиращи еврозоната, но подчерта значението на стимулирането на вътрешното търсене.

"Германия не просто следва политика за консолидация и строги ограничения, но също така се опитва да стимулира и вътрешното търсене", заяви Меркел. Тя повтори силната си убеденост, че еврозоната ще излезе по-силна от кризата, отколкото преди близо три години, когато драмата започна.

"Когато поглеждаме към последните две години и половина, в Европа се случиха повече неща, отколкото в много, много предишни години. Сега е точният момент да се справим със слабостта си", заяви канцлерката.

Редактор: Сияна Любомирова

Германците са по-скептични към еврото от французите

Голямото мнозинство германци, за разлика от французите, които са на противоположното мнение, смятат, че личното им положение ще бъде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com