Откраднаха 5 тона лед от ледник в Чили

10861
Откраднаха 5 тона лед от ледник в Чили

Чилийската полиция издирва усилено лица, откраднали пет тона лед от ледник в Патагония, в най-южната част на страната, съобщи Франс прес, позовавайки се на прокурор, цитиран от местния печат.

На 27 януари чилийското държавно управление на горите (Conaf) подаде жалба "след като беше установено, че фирма извлича хилядолетен лед" от глетчера Хорхе Монт в Южното Патагонско ледниково плато, обясни местният прокурор Хосе Морис, цитиран от електронното издание на в. "Меркурио".

Пиночет не бил диктатор

Скандал избухна в Чили, след като под влияние на дясноцентриското правителство в учебниците вече е изменена оценката за управлението на...

В петък вечерта близо на град Кочране (на 2000 км южно от столицата Сантяго) полицията е задържала шофьорът на хладилен камион, превозващ леда. Престъплението е категоризирано като обикновена кражба предвид количеството на леда. Говорим за търговска стойност от порядъка на 3 милиона песос (6200 долара), подчерта прокурорът. Възможно е обаче на извършителите да бъде повдигнато обвинение в посегателство върху културното наследство на страната, добави той.

Вчера издирването на останалите участници, сред които и предполагаемия поръчител, живеещ в Сантяго, продължи. Ледникът Хорхе Монт, с площ от 454 кв. км, е един от 49-те глетчера, съставляващи Южното Патагонско ледниково плато, в патагонските Анди, между Чили и Аржентина.

Според осъществено наскоро чилийско изследване това е един от най-впечатляващо топящите се ледниците в Южното полукълбо. През 2010 г. той се отдръпнал с цял километър заради глобалното затопляне и измененията на условията в океана. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com