Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит

7207

Северна Корея потвърди „успешното” провеждане на подземен ядрен опит. „Трето ядрено изпитание беше успешно проведено”, съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция (ЦТАК). „Ядреният тест беше извършен като част от мерките за защита на нашата национална сигурност и суверенитет срещу дръзката враждебност на САЩ, които нарушават правото на нашата република за мирно изстрелване на сателит”, съобщи агенцията.

По-рано на територията на Северна Корея беше регистрирано земетресение, за което китайски сеизмолози предположиха, че е в резултат на експлозия. На интернет сайта на Китайския център за земетресенията се посочва, че днешният трус в Северна Корея е в резултат на „предполагаема експлозия” и той е бил „на дълбочина нула километра”.

Пхенян удари Америка... на кино

На музикалния фон на парчето „Ние сме светът” на Майкъл Джексън, Северна Корея пусна видео клип, в който хипотетичен америк...

В същото време говорител на южнокорейското министерство на отбраната посочи, че сеизмолозите са регистрирали трус с магнитуд от 4,9 по Рихтер с епицентър севернокорейския обект за провеждане на ядрени опити. „Конвертирайки тези данни, ние изчислихме, че мощността е била между 6 и 7 килотона”, уточни той.

Същевременно от Организацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити (CTBTO) заявиха, че локацията на сеизмичното събитие „приблизително съвпада” с ядрените изпитания, проведени от Северна Корея през 2006 и 2009 година.

„Ако бъде потвърдено като ядрен опит, то това ще представлява ясна заплаха за международния мир и сигурност и ще постави предизвикателство пред усилията, направени в посока на засилване на глобалното ядрено разоръжаване и ограничаване на разпространението на ядрено оръжие”, гласи изявление на изпълнителния секретар на организацията.

Във връзка с ядрения опит, извършен в Северна Корея, Южна Корея свиква днес извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Срещата се очаква да се проведе в 16 ч. българско време.

ООН с решителни действия при нов опит на КНДР

Съветът за сигурност на ООН ще предприеме "категорични и решителни" действия срещу всяка ядрена бомба, която КНДР тества, съобщи пред...

Президентът на САЩ Барак Обама осъди севернокорейското ядрено изпитание. Обама посочи, че „провокативният” ядрен тест няма да направи Северна Корея по-сигурна. Президентът призова за спешен международен отговор на севернокорейските действия, предаде АФП.

В изявление на Обама се посочва, че Вашингтон ще остане бдителен след подземния ядрен опит и е непоколебим по отношение на своите ангажименти за защита на американските съюзници в Азия.

И Русия „решително осъжда” ядреното изпитание на Северна Корея като нарушение на международните задължение на Пхенян, съобщи източник от външното министерство на Русия пред Интерфакс.

„Осъждаме тези действия от страна на Северна Корея и заедно с пуска на балистична ракета, проведен по-рано, ги разглеждаме като нарушение на съответстващите резолюции на Съвета за сигурност”, посочи източникът.

Северна Корея е игнорирала „сериозното предупреждение” от страна на Китай срещу провеждането на предполагаеми тестове на ядрени оръжия, заяви дипломат от ООН.

Южна Корея създаде спецгрупа за наблюдение на КНДР

Южнокорейската армия съобщи, че сформирала кризисна работна група, която да следи ядрените обекти в КНДР преди очаквания атомен тест,...

15-членният съвет на Съвета за сигурност предупреди КНДР в резолюция, приета миналия месец, че ще предприеме „значителни” действия в случай на нови изпитания или ракетни пускове. Съветът ще проведе извънредна сесия в 9.00 часа местно време.

Китай, най-близкият партньор на изолираната КНДР, е направила специални усилия в опит да отклони бомбения тест, заяви дипломат от ООН, който е взел участие в скорошни консултации.

„Китайците дадоха на севернокорейците сериозно предупреждение срещу провеждането на изпитания, след като стана очевидно, че такива предстоят”, посочи дипломатът, който пожела да остане анонимен.

„Китай има специални средства на комуникация” с обкръжението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, посочи дипломатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com