Турция пак заплаши Франция заради арменския геноцид

5964
Турция пак заплаши Франция заради арменския геноцид

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви днес, че Анкара ще наложи нова серия от мерки срещу Франция, ако френският Сенат приеме проектозакон, криминализиращ отричането на геноцидите, включително геноцида над арменците в Османската империя, предаде Асошиейтед прес.

Давутоглу не посочи какви точно ще бъдат мерките.

Бизнесмен ще плаща за oтричането на арменския геноцид

Богатият френски бизнесмен Рашид Неказ създаде фонд от един милион евро, от който ще бъдат изплащани глобите на онези, които евентуа...

"Ние по-рано твърдо решихме да предприеме постъпки, ако законопроектът бъде окончателно приет. И никой не трябва да се съмнява в това", каза външният министър.

Проектозаконът, който бе приет от френското Национално събрание (долната камара на парламента) на 22 декември, предизвика дипломатическа криза между Анкара и Париж и доведе до замразяване от страна на Анкара на политическото и военното сътрудничество с Франция.

Давутоглу посочи днес, че проектозаконът ще отвори нова епоха на "Инквизиция" в Европа, излагайки на риск свободата на изразяване.

Хиляди турци се събраха вчера във френската столица, за да протестират срещу проектозакона, криминализиращ отричането на арменския геноцид от 1915 г.  Наказанието е от 1 година затвор или глоба от 45 000 евро.

Саркози към Ердоган за арменския геноцид: Бъди разумен!

Френският президент Никола Саркози е изпратил писмо до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган във връзка с проектозакон, криминализиращ о...

След гласуването Турция, която категорично отхвърля тезата за геноцид и твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000, а не 1,5 млн., както смята Армения, замрази отношенията с Франция.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пък обвини Париж в извършването на геноцид в Алжир. Той обвини и лично френския президент Никола Саркози, че "всява омраза към мюсюлманите и турците", за да спечели дивиденти преди изборите. БТА

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com