В САЩ нараства социалното напрежение между богати и бедни

6275
В САЩ нараства социалното напрежение между богати и бедни

Напрежението между богати и бедни в САЩ нараства и е достигнало най-високите си нива от почти четвърт век насам, сочи ново социологическо проучване. Американците сега изглежда съзират по-голям социален конфликт в неравенството между богати и бедни, отколкото в горещи теми като имиграцията и отношенията между расите и поколенията.

Публикуваното в сряда проучване на изследователския център "Пю" хвърля светлина върху начина, по който американците възприемат икономическото разделение - проблем, който ще е сред основните теми на кандидатпрезидентската кампания през 2012 г., на фона на продължаващата висока безработица, увеличаваща се бедност и протестите на движението "Окупирай Уолстрийт". Резултатите идват в момент, когато на първичните избори във вторник избирателите в Хю Хемпшър дадоха ясно да се разбере, че икономиката е най-важната тема за тях. Накрая те избраха Мит Ромни, който спечелили с голяма преднина, въпреки че подготвящите са за по-големите съревнования в Южна Каролина, както и на други места противници в Републиканската партия, засилиха популистките атаки срещу него, представяйки го като безсърдечен корпоративен нашественик, който е съкращавал работни места.

Пентагонът намери две причини за война с Иран

САЩ назоваха условията, при които войната с Иран ще стане неизбежна. Ръководителят на Пентагона Леон Панета предупреди, че срещу ислям...

Президентът Барак Обама популяризира посланието на кампанията си за повече възможности за средната класа, призовавайки за по-високи данъци за най-богатите и успявайки да постигне двумесечно удължаване на данъчни облекчения за средната класа. Изследването на "Пю" показва, че младите хора, демократите и афро-американците продължават да са най-склонни, както и в предишни години, да говорят за съществуването на големи различия между богати и бедни. Но през последните две години при три важни колебаещи се групи - белите, американците със средни за страната доходи и политически независимите - се отбелязва едно от най-големите увеличения в броя на хората, които сега също са на това мнение. В резултат, мнозинството от поддръжниците на всички политически партии и идеологии са съгласни, че съществуват големи проблеми между американците, които са на върха и тези, които са на дъното на икономическата стълбица.

Все пак макар и усещането за класов конфликт у американците да е нараснало значително през последните години, обществените нагласи спрямо богатите американци до голяма степен остават непроменени. Например около 46 процента от американците поддържат негативното схващане, че богатите са такива, защото са имали късмета да се родят в заможни семейства или са имали правилните връзки. Но почти същия брой хора - 43 процента - казват, че богатите хора са такива "предимно заради техните усърден труд, амбиции и образование". Това дава повод за предположения, че хората, за които междукласовото напрежение е нараснало, може би смятат, че гневът срещу богатите е погрешно насочен.

Скорошно проучване на Галъп разкри, че по-малко от половината американци казват, че намаляването на пропастта между богатите и бедните е "изключително" или "много важно" в сравнение с осем от десет запитани, които казват, че политиките за създаване на икономически растеж трябва да са първостепенен приоритет за правителството. "Тези промени в нагласите за относително кратък период от време може да са отражение на отправеното в края на 2011 г. из цялата страна послание от протестиращите от движението "Окупирай Уолстрийт" за неравенството в доходите и богатството, което привлече медийното внимание", каза социологът от центъра "Пю" Ричард Морин. "Но промените могат и да са отражение от нарастващото обществено усещане у американското общество за скрито разпределяне на богатствата".

През последните седмици голямото количество данни от преброяването на населението показаха увеличаващо се разделение, включително в дела на общото, държано от 10 процента от населението американско богатство, увеличил се от 49 процента през 2005 на 56 процента през 2009 година. Според други данни от преброяването рекорден брой американци - почти един от всеки двама - са обеднели или са печелили суми, които ги класифицират като хора с ниски доходи. "С фактическото започване на президентстаката кампания, е резонно да очакваме, че тези въпроси ще са част от политическия дебат", каза Морин.

САЩ разработват оръжие, убиващо разума

Секретен документ на Пентагона, изтекъл в интернет, разкрива подробности за т.нар. “несмъртоносно оръжие”, разработвано в ...

Почти трима от всеки десет американци казват, че има "много силни" конфликти между богатите и бедните, сочат данните на независимата изследователска група. Това е двойно повече в сравнение с тези, които са били на това мнение през 2009 г. и най-големият брой хора, които мислят по този начин, откакто този въпрос е включен в анкетата преди 24 години. Общо около 66 процента от запитаните сега, казват, че конфликтите между групите с най-високи и най-ниски доходи са "много големи" или "големи". За разлика от тях малко по-малък брой американци - 62 процента - отговарят, че има "много големи" или "големи" конфликти между имигрантите и родените в Америка. Още по-малък е броят на тези, според които конфликтите между бели и черни са на това ниво /38 процента/ и между млади и стари /34 процента/. Това е промяна в сравнение с 2009 г., когато имиграцията оглави списъка с резултатите от изследването като най-големият причинител на социални конфликти. Тогава 55 процента бяха заявили, че между имигрантите и родените в САЩ американци има "много големи" или "големи" конфликти, докато за 47 процента подобен конфликт е съществувал между богати и бедни.

АП/БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com