Великобритания с нови рестрикции за българите

13740
Великобритания с нови рестрикции за българите

Британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че може да бъдат наложени извънредни ограничения на социалните привилегии за хиляди румънци и българи.

Великобритания може да забрани на имигрантите от България и Румъния достъп до болниците от обществената система за здравеопазване, ако пристигат на Острова без работа, обяви Мей, цитирана от британския в. "Дейли Мейл", предаде БГНЕС.

Тя призна, че няма да могат да бъдат удължени ограниченията за пътуване за двете страни, които изтичат в края на идната година. Но заяви, че е решена да ограничи т. нар. привличащи фактори, заради които хиляди безработни имигранти пристигат във Великобритания. Източници на британското вътрешно министерство съобщиха, че властите обмислят да ограничат достъпа до ключови обществени услуги за имигрантите, които пристигат без работа, като здравеопазване, образование, жилища и социални помощи.

Подробно предложенията ще бъдат обявени догодина, но прилагането на евентуалните забрани ще се натъкне на трудности, отбелязва "Дейли Мейл". Вестникът припомня противоречивия закон "Предложение 187" в Калифорния, който забраняваше на имигранти без документи да използват обществени услуги. Законът беше приет през 1994 г., но пет години по-късно се стигна до отмяната му, след като беше обявен за противоконституционен.

"Ще проверявам как се контролира транзитът за Румъния и България в края на 2013 г.", заяви Мей в интервю за Би Би Си. "Ще проверявам т. нар. привличащи фактори - какво кара хората да идват във Великобритания", допълни министърката.

Британските министри се опасяват, че масовият приток на имигранти от двете бивши комунистически страни може да провали вече и без това компрометираната цел за намаляване на нетния брой на имигрантите под 100 000 души до 2015 г.

Ограниченията бяха наложени за България и Румъния, за да се предотврати притока на имигранти, както стана няколко години по-рано с Полша, припомня изданието. Поради това за имигрантите от двете страни се изисква разрешително за работа и са въведени стриктни квоти колко имигранти могат да пристигнат за нискоквалифицирана работа. Само хора, живели във Великобритания в последната година, имат право на безплатно лечение в обществените болници, но разследване установило, че една трета от 133-те болници, предоставили информация, не са извършили проверки.

По-рано тази година разследване на сп. "Пълс" установи, че в последните три години здравните туристи са получили безплатно болнично лечение на стойност 40 милиона паунда.

Редактор: Десислава Ушатова

Нежеланите българи и румънци

Признанието, че властите в Лондон са безсилни да спрат хиляди българи и румънци да се заселят във Великобритания след малко повече от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com