Бум на телефонните измами в Ямболско

4466
Бум на телефонните измами в Ямболско

Редица сигнали от граждани, станали обект на опит за телефонни измами са постъпили в ОДМВР – Ямбол.

В повечето от случаите, измамниците са използвали сценария за „Спешно лечение на близък”, като в искат пари за закупуване на ваксина за лечение на „Свински грип” - /На телефона се обажда лице, което се представя за медик или роднина, обяснява че близък на евентуалната жертва е заразен от „Свински грип” и е настанен в клиника, но за лечението му са необходими спешно пари за закупуване на ваксина.

Полицията пуска листовки как да се пазим от телефонни измамници

Нова кампания срещу нестихващите телефонни измами започва полицията. Десет хиляди листовки с указания как хората да се предпазят от из...

След като атакувания гражданин бъде въведен в заблуждение за парите се изпраща посредник. От полицията припомнят, че измамниците използват различни сценарии и променят тактиката си постоянно, но винагиискат пари и то спешно. Бързат да постигнат целта си – взимане на колкото се може повече пари, като в бързината не дават възможност на потенциалната жертва да се свърже с близки или на тел. 112 и да провери какво се случва в действителност. Едни от най-често използваните сценарии са с искане:

• капариране - предплащане на скъпи стоки /климатици, компютри и др./ поръчани от близък човек;

• да се дадат пари на посредник / доставчик, за получаване на колетна пратка от чужбина;

• пари за спешно лечение на близък / поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини/;

• да се внесат пари за гаранция на близък, “причинил катастрофа” /ПТП с убит/;

88-годишна жена успя да надхитри телефонни измамници‏

На 4 юли 2015 година около 13:35 часа чрез ЕЕН 112 в РУ на МВР гр.Червен бряг е получен сигнал от 83-годишна жителка на града, че на до...

• предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда от томбула или игра на известна фирма.

• да бъдат заредени ваучери за разговори на мобилни оператори, като се продиктуват серийните им номера и други.

Уважаеми съграждани, обект на измамниците са основно възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари. Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Бъдете бдителни и в никакъв случай не предприемайте бързи плащания и разплащане чрез трети лица. Това е сигурен знак за измама!

При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо трябва да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята, да се сигнализира на тел. 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление на МВР.

Телефонни измамници замесиха в схемата си тел.112 и полицията

Нова схема на телефонна измама се появи в Русе. В нея изобретателните мошеници вече замесват телефона за спешни повиквания 112 и поли...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com