МВР тепърва щяло да оценява риска големи групи мигранти да минават границата

7925
МВР тепърва щяло да оценява риска големи групи мигранти да минават границата
Снимка: БГНЕС

Трима служители на „Гранична полиция” срещу над 50 нарушители – това е било числовото съотношение между българските гранични полицаи и незаконните имигранти при инцидента близо до град Средец, каза на специална пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов. При инцидента загина един мигрант.

Главният секретар на МВР уточни изрично, че тепърва ще се прави оценка на риска толкова големи хомогенни групи да проникват през границата в Турция.

Успех за Турция пред ЕС - стъпка към милиарди евро помощ и падане на визите

Европейската комисия обяви в нощта срещу петък, че е постигнато споразумение за "план за общо действие" с Турция за спиране на миграцио...

По думите на Костов е имало „форма на агресия” от страна на нарушителите, която е довела до стрелбата. Всички задържани са мъже между 20 и 30 години, самоопределят се като афганистанци и са „в добра спортна форма”, заяви главният секретар на МВР. Всъщност в Елхово от 1200 души, 900 били афганци. 54 срещу 3-ма, в тъмното – как може да се устои на това число, възмути се полицай номер едно на журналистически въпрос дали е използвано огнестрелно оръжие срещу невъоръжени хора.

От прокуратурата поясниха, че са конфискували служебния пистолет на стрелялия граничен полицай. Изстрелян е само един куршум, стана ясно от обяснението. Версията на полицая е, че е произвел предупредителен изстрел, но е имало рикошет. Граничният служител не е задържан. Тялото на убития бежанец е намерено на 65 метра от мястото, където се предполага, че е осъществена стрелбата. Няма информация за самоличността на загиналия, никой от задържаните няма документи за самоличност.

Костов поясни, че мястото, през което са проникнали имигрантите, се охранява от интегрална система. Там ограда няма, а патрулът на „Гранична полиция” е отишъл на място именно заради регистрирания от системата пробив. Тепърва ще се установява откъде точно са преминали нарушителите границата, поясни Костов. Той отказа да дава подробности как точно се осъществява охраната на границата, за да не „дава разяснения на трафиканти и каналджии” как да преминат по-лесно границата.

Дотук задържан български гражданин няма, но главният секретар на МВР призна, че може някой от задържаните да се прави на афганистанец, а да е българин. Тепърва, в процеса на досъдебно производство, ще има установяване на факти, повтори Костов.

Полицията застреля нелегален имигрант при Елхово

Един нелегален афганистански мигрант беше застрелян от наш граничен патрул при инцидент на българо-турската граница, информира БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com