Коледа - за дядо, пазачът на страха

3509
Коледа - за дядо, пазачът на страха
Снимка: Getty Images/Guliver

Не може да не ви се иска поне малко да сте сами вкъщи на Коледа. Да сте сами, напълно сами, само с мислите си. Да няма досадни роднини и приятели, които да ви лазят по нервите. Ей така, скърцащо, като бормашина, пробиваща точно на три етажа под вас в 7:00 сутринта в събота. Човърка ли човърка - до полуда.

Коледа е семеен празник. Но е и уморителен, смазващ празник. Празник, на който баща ви ви гледа укорително, защото не сте „си взели хляба в ръце”. Празник, на който майка ви мълчаливо или недотам се интересува къде е внучето, което чака „толкова дълго време”. Празник, на които бабите ви питат кога ще се жените, независимо че милиард пъти сте казали, че бракът е в сърцето, не в подписите на лист хартия. Празник, на които лели, чичовци, вуйчовци, стринки и кой ли още не се сеща, че точно днес, непременно днес, трябва да повторят въпросите на баща ви, майка ви, бабите ви. Защото така е редно и хей, животът си тече, време е да спреш да се носиш по течението.

Весела Коледа

Честито Рождество Христово, скъпи читатели на Actualno.com. Дойде и той - най-хубавият християнски празник, който кара най-силно да бле...

Да, така е на Коледа. И е хубаво, че е така. Защото когато всичкият този хаос го няма, остава само пустота. Само чернота. И душата вехне, гасне. Радвайте се, че роднинският хаос го има. Можеше и да не е така. Можеше да е самота.

Днес съм на работа и си спомням за дядо ми. Странно нещо е кръвта – връзката между дядо и внук често пъти е по-силна от тази между баща и син. Същото е и при внучка и баба. На баба и дядо можеш да кажеш неща, които пред родителите си не можеш и да си помислиш, че ще изречеш. Такива, които са дълбоко лични. За страха от неуспеха в работа. За страха защо още не се будиш от тънко гласче, плачещо за внимание точно в 2:30 посред нощ. И че може би никога няма да се събудиш така. За страха, че пропускаш важното заради ежедневното. За страха, че никога няма да се справиш сам – че няма да си възрастен и отговорен. За страха, че накрая няма да липсваш на никого.

Дядо ми почина преди години точно в периода на най-големите християнски празници. Днес пак си спомням какъв човек беше той. Помня, че когато си отиде, на село кучето ни е плакало цяла нощ, макар че е нямало как да знае за нещо, станало на стотици километри от него. Така съседите са разбрали и ни разказаха после. Няколко дни по-късно и то си отиде - куче в разцвета на силите си. А аз си мисля дали когато дойде и моят ред, ще съм се справил толкова добре с най-важната задача – да съм човек. Искрено се надявам поне малко да успея.

Знам, че всички вие имате такива дядовци. И баби, и майки, и бащи, и лели, и чичовци, и вуйчовци, и стринки, които ви питат защо. Питат, защото ви обичат и искат да сте добре. Затова – не ги забравяйте. Не ги оставяйте. Не ги пренебрегвайте. Изтърпете поне днес малките им недостатъци, защото вашите със сигурност не са толкова малки. Зарадвайте ги според силите си, защото те милеят за вас и са с вас. Тук и сега – за да празнувате, че сте семейство. И да запазим вярата в това, най-голямо чудо. Коледа е неговият символ – на семейството. Когато то е заедно, страхове няма. Нека да е така през цялата година. Весела Коледа на всички ни!

Какво си пожелаха българите за Коледа

Българите си пожелават за Коледа здраве и мир. Пожелавам си здраве и късмет от сърце и душа, каза един от минувачите в центъра на Софи...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com