Коронавирусът: Знанието за болестта, победата и властта

10240
Коронавирусът: Знанието за болестта, победата и властта
Снимка: БГНЕС

Не знам колко хора следят съзнателно новини, с желание да ги анализират поне малко, особено в сегашния период, когато бурята от емоции се излива от всеки информационен източник и блокира почти напълно всякакъв разум. Но в събота (4 април) стана ясна новина, която определено заслужава нашето внимание – тази, че Медицинският експертен съвет към Министерския съвет спира дейност.

Защо? Според ръководителя му проф. Коста Костов, този орган е бил създаден единствено за да напише наръчник под формата на доклад в помощ на лекарите. Ето това лично мен ме потресе. Обяснявам и защо – с известна алюзия.

От изключително много време съм спортен фен и то не просто с интерес към футбола, който в последните години сериозно неглижирах заради прекалената му комерсиализация и насищане. И за толкова време следене, а и практикуване на някои спортове – индивидуално и колективно, съм си извадил един основен извод – много рядко печелиш, ако играеш само в защита! Много, ама много рядко! Във всеки спорт, за да спечелиш, трябва да трупаш точки – дали ще е с голове, дали ще вкарваш кош, дали ще печелиш геймове и сетове, това е начинът да стигнеш до успех! А спортът е огромно отражение и на живота, при това в множество области.

Да направим асоциацията с борбата ни с коронавируса. Как ефективно може да се справим с него? Досега не чух някой сериозно да казва да си седим, да чакаме и той сам ще се размине. Решението се крие в създаване на ефективно лечение и, дай Боже, ваксина. С други думи – чрез наука! Наука, която измисля, създава. Активен подход, всъщност ПРОактивен! А какво направи България – край на Медицинския съвет, след като написа ръководство за лекари. Но това ръководство касае лечение на болни, не директна борба срещу болестта. Да не говорим колко помагат 480 страници - да не би всички лекари да трябва да правят нова дисертация, за да лекуват коронавирус? Кой ще прочете и колко ще запомни от този фундаментален труд? Простичкото е гениално, господа професори!

Така или иначе, за има-няма десетина дни България приключи с науката т.е. с това, което е единственото ефективно атакуващо оръжие на държавата срещу коронавируса. И какво става сега? Обикаля Бойко Борисов и разправя колко маски, защитни облекла и т.н. правим и как обръщаме производство след производство в тази посока. Значи България хвърля всички усилия в защита – даже по-лошо, тези производства, ако действително заработят поне на 50% от гръмко казаното от Борисов, всъщност ще живеят и ще се хранят, докато я има заплахата от коронавирус! Кой ще си купува маски, шлемове, очила, ако няма COVID-19? Ние за какво се готвим всъщност – да преборим вируса, или да го ползваме икономически и да си живеем с него? При това икономически по най-тъпия начин, на който всъщност и досега основно ни е построена икономиката – износ на суровини и първични стоки. Високотехнологично българско производство и наука – дръжки!

Между другото, 3 дни преди да хлопнем временно кепенците на държавата, от БАН говореха за иновации срещу коронавируса в Министерския съвет. За активен въглен от костилки, който филтрира безотказно и който да се влага в маски – уж готов продукт, поне такова впечатление остана на 10 март. Сега сме 6 април – нещо да се чува? За молекулата, която пък ще пречи на коронавируса SARS-CoV-2 да влиза в клетките ни, също всичко утихна. Ясно, че за месец не може да има огромен напредък, но можеше държавата поне да каже дава ли или не пари за тази иновация, защо не дава, ако не дава, а Медицинският съвет също да коментира темата.

Въобще, Медицинският съвет следваше да има и научни задачи – така си мисля аз. Почти всеки ден в информационния поток си пробиват път новини за научни разработки, които да елиминират заплахата от SARS-CoV-2. Миналата седмица имаше новина от Гърция – за метод, с който да не се допускат тежки случаи на COVID-19 (бел. ред. – Actualno.com успя да се сдобие с данни за труда на гръцките учени и скоро ще публикува нов материал по темата). Преди два дни пък излезе новина за полски учени, открили как с химично съединение да забавят развитието на инфекцията, предизвикана от SARS-CoV-2. Вчера имаше и сигнал от Турция за успешен тест на ваксина срещу коронавируса върху животни. Някой от държавните мъже и жени в България забелязва ли ги тези неща? Анализира ли ги? Осъществява ли връзка със съответните държави, в които има такива открития? Предлага ли сътрудничество, експертиза? Мисли ли как България да има полза, ако съответният метод или лекарство работи – полза още от на първа линия, а не да чакаме на опашката, докато други експлоатират бъдещия научен успех?

Атака, не защита – това е рецептата по мое мнение! Защитата трябва само да ни даде време да се организираме за атаката! Всеки ден поне двама генерали по телевизията ни облъчват – ако това не го знаят, не знам как я мислят. Защото да си седим вкъщи, докато някой друг измисли нещо, не е добра стратегия! Сигурно България не може да се равнява с мощта на други големи държави, но отдавна и в много научни области българи са дали невероятен принос и продължават да го дават. Дори и за коронавируса - българката Виолета Руменова е част от екипа, който даде надежда, че БЦЖ ваксината може да е ефективна бариера срещу SARS-CoV-2. За 30 години един от най-големите грехове на държавата ни е, че изпусна изключително много кадърен човешки капитал да допринася за просперитета на други държави. Сега поне може да се организира да събере каквото е останало и да го впрегне за нашия просперитет!

Да, сега ще седим вкъщи. Обаче ако някой си мисли, че може така да седим, докато Слънцето, Господ или началниците от Запад и Изток оправят нещата, значи е ... ами български политик! Като тези, които ни доведоха до тази държава – тук и сега! И те не ни доведоха до победа - до нито една!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com