Мерят интензивността на валежите според сигнала в мобилните мрежи

6735
Мерят интензивността на валежите според сигнала в мобилните мрежи

Група климатолози под ръководството на Арт Овереем от холандския университет Вагенинген предлагат интересна идея – според тях е възможно интензивността на валежите да бъде измервана според нарушенията на сигнала в мобилните комуникации. Статия с подробни пояснения на идеята си специалистите публикуваха в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Конкретната идея на учените е за измерването да се използват сигналите, излъчвани от приблизително 8000 базови станции на мобилните оператори в Холандия.

Валежите спират в понеделник, завръщат се във вторник

През нощта преваляванията в западната половина от страната ще престанат, облачността ще започне да се разкъсва. Но до сутринта все още ...

За целта ще бъде приложен специален алгоритъм. С него ще се измерва забавянето в разпространението на сигнала, както и промяната на силата му при различни климатични промени – при дъжд, при градушка, снеговалеж и т.н. Това, което ще бъдат анализирано, е промяната в силата на сигнала на излъчвателя и приемника.

Идеята на учените е елементарна. Тя се състои в това, че молекулите на водата в различните валежи поглъщат част от енергията на микровълните. Това намалява силата на сигнала, излъчван от предавателите в мобилните мрежи. Съответно колкото по-драстични са промените в сигнала, толкова по-интензивни са валежите.

Климатолозите вече са извършили предварително проучване, събирайки данните от 2400 базови станции на холандски мобилни оператори. При всички тях е измерен излъчваният сигнал, а получената информация е обработена с помощта на специалния алгоритъм. На базата на обработените данни е създадена максимално точна карта на валежите, паднали на територията на Холандия. Това предоставило възможност да бъде извършена оценка на общото количество валежи в страната.

Използваният алгоритъм дава още едно предимство на учените. Чрез него може в режим на реално време да се определя преместването на фронтовете с валежи.

Дъжд и вятър в съботния ден

Днес времето ще остане ветровито, особено в Северна България, където временно северозападният вятър ще бъде и силен. Облачността по-ч...

Към момента наблюдението на количеството валежи се извършва чрез плювиографи или дъждомери. Според изследователите количеството на такива устройства в ЮАР, европейските страни и Африка от 1989 г. до 2006 г. е спаднало с 50 процента и ежегодно броят им продължава да намалява. Учените са на мнение, че новият метод ще позволи измерването на интензивността на валежите в цяла Европа, както и в редица други страни, в които има необходимия брой базови станции на мобилни оператори.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com