Прогонва ли ултразвукът комарите?

72798
Прогонва ли ултразвукът комарите?

През изминалата година една от най-престижните в световен мащаб рекламни кампании, свързани с тези нахални животинки – комарите, гласеше, че ултразвук, добавен към излъчването на сигнала на радиостанциите, отблъсва насекомите и по този начин няма да има нахапани от тях слушатели. Дали се случва точно това? Ето какво пише BBC по въпроса.

Идеята е изключително проста. Вече не е нужно да се използват различни предпазни кремове, химически препарати или дим, звучеше информация от бразилската радиостанция Band FM. Необходимо е само да се намирате близо до радиоприемника и няма да бъдете нападани от комари, съветваха от ефира. През април тази година към излъчваната в ефир музика станцията добави високочестотен 15-килохерцов звук, неразличим за по-голямата част от хората. Предполагаше се, че той ще изплаши насекомите и слушателите ще могат да стоят на открито, без да се страхуват от комарите. Учените обаче моментално изкритикуваха идеята и я обявиха просто за рекламен трик за привличане на повече слушатели.

Комарите могат да бъдат опасни

Това, че комарите са досадни, е всеизвестно. Но не всеки знае, че ухапването от комар може да причини сериозни проблеми. Сърбежът сле...

«Не съществува никакво научно доказателство, че ултразвукът плаши комарите», коментира етимологът Барт Нолс, оглавяващ Холандския фонд за борба с маларията. Учените припомнят и друга информация – през 2010 г. са били обобщени 10 изследвания по въпроса, доколко въздействат ултразвуковите устройства върху комарите. Изводът гласи, че «устройствата не притежават свойства за предотвратяване на ухапвания от комари и не се препоръчва тяхното използване».

Специалистите също предупреждават, хората да не разчитат, че по този начин могат да се предпазят от малария. Те напомнят, че ако в страните, където е разпространено заболяването, започнат да разчитат за предпазване само на ултразвук, това ще бъде истинско безумие. Хората е необходимо да продължат да използват различни кремове и противомаларийни препарати. В противен случай ще изложат себе си на сериозен риск, напомнят учените.

Бразилската радиостанция не е първата в света, която добавя ултразвук към радиосигнала си, но досега подобни идеи оставаха слабо реализирани и слабо известни. Сега от Band FM уверяваха, че «според изследванията звук с честота 15 килохерца имитира шума, издаван от водните кончета, които са смъртоносна заплаха за насекомите». В действителност шумът от крилата на водните кончета е на съвсем други честоти – от 20 до 170 гигахерца, предупреждават учените.

В разрез с предупрежденията на специалистите в света съществуват много доволни потребители, закупили си устройства за прогонване на комари чрез ултразвук. От компанията LG имат и друго предложение – климатик с добавен ултразвук за отблъскване на насекоми. Електронният гигант потвърждава, че средно за 24 часа устройството прогонва 64 процента от женските комари, пренасящи малария. Използваните от уреда звуци обаче са доста по-високочестотни от 15 килохерца – те са от 30 до 100 килохерца. Все пак и от компанията напомнят, че климатикът на трябва да се използва като единствено средство, предотвратяващо малария.

Комарите хапят хора с по-топла кръв

Комарите се привличат от веществата, които отделя човешкото тяло. Засега обаче няма научно потвърждение на тезата, че комарите предпоч...

В заключение, съветват специалистите, използвайте при желание ултразвукови устройства срещу комари, но задължително прибягвайте и до традиционните противомаларийни средства. Така ще сте сигурни, че няма да се заразите с опасната болест и нахалните насекоми ще останат на разстояние от вас.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com