X
 
 

Простият родител е най-големият проблем на българското образование

На днешната матура по български език и литература се падна Яворов. Зрелостниците трябва да разсъждават върху стихотворението "Ще бъдеш в бяло". За тези, на които това стихотворение не им говори нищо, го припомняме:

Ще бъдеш в бяло

Ще бъдеш в бяло – с вейка от маслина
и като ангел в бяло облекло…
А мисля днес; света прогнил от зло
не е, щом той е твоята родина.

И ето усъмних се най-подир
в невярата тревожна – искам мир.
И с вяра ще разкрия аз прегръдки,
загледан в две залюбени очи,
и тих ще пия техните лъчи, –
ще пия светлина, лечебни глътки.

И пак ще се обърна просветлен
света да видя цял при ярък ден.

И нека съсипни се той окаже!
(Веднъж ли съм се спъвал в съсипни,
залутан из среднощни тъмнини?)
Аз бих намерил и тогава даже
обломки, от които да създам
нов свят за двама ни, и свят, и храм.

Започна държавният зрелостен изпит по български език и литература

Рано тази сутрин в Министерството на образованието и науката бе генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по бъл...

След оповестяването на темата в интернет се завъртяха коментари, предимно хулежни и предимно скептични. Повечето хора са на мнение, че това стихотворение е непосилно тежко и просто посмъртно няма как абитуриентите да се справят. Има обаче и много други, чиито коментари са сигнал за по-дълбок проблем.

"Яворов трябва да бъде забранен!"

"Да коментираш пиянските бъртвежи на кретени от миналото - наистина е безсмислица излишна. И това го слагат като основен предмет и пълнят главите на децата с непотребни глупости, а после нямало инженери и специалисти".

"Ужасна тема"

""Ще бъдеш в бяло" ...това е тема за интелектуално размишление на чашка"

Първо, изумително е как може да имаш извънземното самочувствие да наречеш един, ако не и най-великия български поет, "кретен от миналото". Има и вариант това да не е самочувствие, просто тъпотия. Да обиждаш едно от най-големите светила в българската литература, при положение, че вероятно не можеш да се сетиш и за едно негово (или на когото и да било друг) произведение, е доказателство, че проблемите в българското образование далеч не са там, където ни ги описват.

Хора, които не зачитат или уважават знанието и не го смятат за важно, няма как да предадат на децата си убеждението, че образованието е ценност.

Един тулуп, който не може да разбере защо Яворов трябва да бъде изучаван, няма защо да се изненадва, че драгоценният му наследник ще се провали на матурата и не може да върже 2 смислени изречения.

България е на 43-то място по училищни знания в света

България е на 43-то място в глобалното класиране на училищните знания, съставено от аналитичния център на Организацията за икономическо...

Един тулуп, за който българската литература е "кретения" никога няма да може да възпита деца, убедени, че да учиш, да знаеш и да търсиш е важно.

Това е много важна брънка в иначе разнебитената машина на българското образование - родителите.

Защо никой не се запита дали не е възможно именно родителите да са виновни, че учениците, бъдещето на България, са масово неграмотни и незнаещи?

Да, проблем с мотивацията на учителите има. От една страна са ниските заплати. От друга обаче, и тя е съществена, са именно учениците, много от които отиват всяка сутрин на училище като на война - с мисъл да се наложат, да унизят, да демонстрират превъзходство. Защото им е позволено. Системата е такава, а и имат защита. Когато един учител всекидневно бива провокиран или унижаван, няма как да поддържа висока мотивация. Но дори в тази ненормална среда, българските учители (поне повечето от тях), се справят. Отчаяно опитват да си вършат работата и да налеят нещо в 30-те празни глави, които имат срещу себе си.

Стара мъдрост обаче гласи, че на някого насила можеш да му вземеш нещо, но насила не можеш да му дадеш. Така учителите често се удрят в стена от арогантност и непукизъм. Стена, която е станало възможно да се издигне в умовете на днешните младежи именно заради средата, в която са отраснали.

Студентите не знаят да мислят, в университетите не ги учат на това

Студентите не знаят да мислят, а работа на университетските преподаватели е да ги научат да правят това. Такава теза бе лансирана на съ...

Масово родителите са тези, които не са успяли да възпитат у децата си стремежа към знание и увереността, че това знание е ценност. Как тогава да имаме резултати?

Едно дете, демотивирано, разглезено и слушащо по цял ден как Яворов е тъпак, как в училище се учат само глупости и как и да учиш, все тая, ще прекрачи училищния праг с уважение и желание? Как ще може да оцени едно красиво стихотворение? Как ще може да го разбере? Как ще има мотивация изобщо да мисли върху каквото и да било?

Затова стига сме обвинявали само системата. Тя безспорно има страшно много пробойни и недостатъци, но нейната роля идва много по-късно.

Първо е родителят.

А родител, който хули Яворов, не може да се надява на нещо различно от един посредствен и преписващ син или дъщеря. Както и народ, който хули Яворов, не може да се надява на нещо различно от бъдеще на некомпетентност и объркани ценности.

Още една крачка към самостоятелното обучение за всеки

Обхватът на домашното образование у нас се разширява драстично. В самостоятелна форма на обучение занапред ще могат да се обучават не ...

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 134 потребители
 • ВЛАДО.  179 ВЛАДО. преди 3 месеца Профил на трол?
  И ТУКА ПОРЕДНИЯ КУЧКАРНИК.
 • Анонимен 178 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Най-големият враг на България са неграмотните нагли и тъпи българи. Статията е много вярна.
 • Анна 177 Анна преди 4 месеца Профил на трол?
  Страхотна статия сте написа! Поздравления! Абсолютно съм съгласна, как може да има такива родители, така да говорят за един от най-великите български писатели! Невежи и злобни хорица!!
 • Анонимен 176 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Много обичам такива обобщения, българина обича това, пък никой не се сетил за друго!? Напротив! Не ства дума за съмнение, абсолютно сигурно е, че родителите са виновни за интелектуалното развитие на децата си, и много хора го знаем! Ама обикновено по медиите се дава думата на платени "експерти" дето могат да говорят 10 минути без да кажат нищо.
 • ДУШЕВНОСТ 175 ДУШЕВНОСТ преди 2 години Профил на трол?
  Най-важното в такива случаи е поне да обяснят на децата си, че трябва да имат УВАЖЕНИЕ и към нещата от живота, които не разбират.
 • Анонимен 175.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  На едни им е тъп Яворов, на другите са им тъпи покемоните (примерно). Мила родна картинка, все някой се изказва експертно по теми, където е гол и бос. Но после се завършва с реплики от рода "УВАЖЕНИЕ и към нещата от живота, които не разбират". Така с подчертани думи, че да звучи досущ все едно го казва професор Вучков.
  : 16 !
 • Анонимен 174 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Казват тук някои, че не било разбираемо стихотворението. Че били станали инженери и без Яворов. Остава да започнат да ни убеждават, че са се оженили(омъжили) и без любов. Че без любов са създали децата си, само колкото да не се говори, че са ялови. За какво им е любов? Какви са тези тъпотии от миналото? и т.н. Ами Яворов възпява именно любовта в поезията си. Какво неразбираемо има? Да сме били сл виж още ›› едвали интересите на децата, вместо да ги учим да разбират Яворов. Простете, драги родители, но някой от вас да е изучавал случайно История на Образованието? Някой от вас, който тук се има за голям капацитет, да е прочел два реда за това, че още в началото на 20 век тази теория на педоцентризма(че образованието трябва да е едва ли не безсистемно, какво ще се учи или не да се определя от образователните потребности и интереси на детето), е доказала на практика своята пълна несъстоятелност? Едва ли сте запознати. Можете ли да кажете например, на каква възраст едно дете е с напълно осъзнати и осмислени образователни потребности? И как може да стане това, ако го няма общообразователният етап? Нали на децата трябва да се предложи широк спектър от насоки на развитие, за да се види в коя от тях ще е най-добро, какви са индивидуалните му способности и интереси, кое от цялото учебно съдържание му е най-интересно. Ако няма предлагане, няма интерес. Именно това е възможността да се даде на определен етап правото на свободен избор. Всеки има любими и не дотам любими автори.Но как личности, които не разбират едно стихотворение за любовта, решават, че могат да определят кое да се учи и кое- не, кое е тъпо и кое - умно. Друг въпрос е как е била поставена темата. Моето лично мнение е, че тя не би следвало да е върху едно стихотворение. Темата трябва да бъде поставена като проблемен въпрос, а децата сами да могат да откриват доказателствата на своите тези и антитези в творчеството на даден автор - един ще се задълбочи в едно произведение, а друг - вероятно ще направи обзор на повече творби. Всеки според това колко е чел и какво е разбрал. Също така смятам, че учениците трябва да имат свободата на избор - дали да напишат есе по темата или литературно интерпретативно съчинение, или съчинение-разсъждение. Отново всеки спрямо нивото си на литературно развитие и способности и равнището на подготовка.
 • Анонимен 174.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Щом не може без Яворов да вземем да го преподаваме и на чужденците. Те завалиите сигурно не знаят що е любов без да четат неговата поезия.
  : 53 !
 • Анонимен 173 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Проблемът според мен е в ограниченият светоглед на някои възрастни, който се крие в това, че смятат нещо за "неВелико" просто видиш ли ти, те не го разбирали. И аз не разбирам от астрономия, медицина, космонавтика...това означава ли, че трябва да пропагандирам, че са Тъпотия - понеже аз не разбирам от тях?! Замислете се...срам
 • Анонимен 172 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Статията е чудесна и е прадназначена най-вече за родителите, защото първо, те са не достатъчно образовани и второ, то се предава на децата, защото децата копират родителите си във всичко. Ако родителите не разбират, защо да не поощряват децата си да се учат и да разбират повече от тях? Най-добрата инвестиция е инвестицията в себе си, в образованието. Това е най-ценният ни авоар. Не е далеч времето виж още ›› , когато образованието ще бъде най-търсената стока, защото колкото знаеш, толкова и ще можеш.Честит празник на християнското семейство.
 • Анонимен 171 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Аз съм инженер, завърших 7-мо СОУ София с успех от дипломата 5,67 през 2004та. Не успях да прумея кое му е великото на Яворов, ние наблягахме на истинските писатели - на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов и Димитър Димов. Колкото до това стихотворение, никога не сме го изучавали и слава богу. То не се чете. Изобщо не защитавам "простите" родители, просто си давам мнението за творб виж още ›› ата.
 • Табаков 171.1 Табаков преди 3 години Профил на трол?
  Това с колко си завършил не показва колко си образован, това че си станал инженер не означава, че си капацитет и то особено след изказването ти за Яворов. Живей живота си както обичаш, но не натоварвай другите с главоблъсканиците си. Поздрави.
  : 8 !
 • Кацо 171.2 Кацо преди 3 години Профил на трол?
  Виж инженера - пише ти инженер - не СРАМИ БГ Инженернството ! Това , че не разбираш Яворов си е ТВОЙ ПРОБЛЕМ !!! А г-н Табаков правилното Ви е написал - това , че си станал инж. не значи , че си капацитет !
  : 5 !
 • Анонимен 171.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Не се фукам, а си давам мнението. Това е мнението на човек, който не е бил двойкар, ходил е на училище и университет, които предлагат конкурентна среда, завършил ги е и двете прилично (с други думи не идвам от "гората" и местното селско училище дето раздава 6-тици ей така само защото не си от ромски произход). Станала съм специалист (пак не се фукам, а наблягам, че специалистите си ги им виж още ›› а, не са изчезнали). В момента живея нормален живот, станала съм това което съм БЕЗ ЯВОРОВ. Родителите ми също са напълно образовани хора - специалисти с висше образонание като мен, с добри кариери. Споделям друго мнение то вашето и това не ме прави проста. Вие сте простаци след като генерализирате, грубиянствате и неумеете да погледнете нещата от различни позиции. Дали пък не сте станали такива, каквито сте заради стихотворенията на Яворов... Помислете върху това!
  : 77 !
 • Анонимен 170 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Страхотна статия! А тъпотията я виждаме всеки ден по улиците. И ще бъде още по-СТРАШНО!
Нагоре
Последно в Актуално