Италия предложи помощ на Египет в разследването на убийството на италиански студент

2373
Италия предложи помощ на Египет в разследването на убийството на италиански студент
Снимка: Getty Images / Guliver

Главният прокурор на Италия, Джузепе Пинаторе, предложи Италия да помогне на Египет в разследването на убийството на италиански студент, след като беше отвлечен в Кайро.

28-годишният Джулио Регени е бил докторант в Кеймбридж и е бил в Египет за изследване на развитието на египетските синдикати, когато изчезва на 25 януари – в същия ден на годишнината от бунта, свалил Хосни Мубарак преди пет години. Тялото на Регени беше намерено обезобразено една седмица по-късно.

Египетският съд все пак призна, че е сгрешил с доживотната присъда на 4-годишно дете

Египетски военен съд, който осъди четиригодишно дете на доживотен затвор за убийство, призна, че е допуснал грешка. Присъдата е трябвал...

Главният прокурор на Египет, Набил Садик, обсъди разследването с Пинаторе, който бе на посещение в Кайро, заедно с неговия заместник.

„Италианската страна предложи помощта си на египетските следователи и ще предостави цялата информация, с която разполага“, се казва в изявление, което подчертава решимостта на двете страни да разрешат случая.

Миналият четвъртък, Европейският парламент прие резолюция, осъждаща „измъчването и убийството“ на италианския студент Джулио Регени в Египет, описваща убийството на неизолиран случай, провел се в „контекста на мъчения, смърт в ареста и насилствени изчезвания“, случващи се често след идването на власт на Абдел Фатахел-Сиси и военните в Египет.

През февруари, египетският министър на вътрешните работи Мажди Абдел Гафар отхвърли твърденията, че силите за сигурност са били замесени в убийството на Регени.

Египетски съд осъди 4-годишно момче на доживотен затвор

Египетски съд е осъдил 4-годишно момче на доживотен затвор по обвинение за извършване на убийство, когато детето е било само на годинка...

Убийството на 28-годишният студент стана кауза сред академичните среди в целия свят и се превърна в отправна точка за критики към зачестилите случаи на отвличания и убийства, в които са замесени властите в Кайро.

Полицията и разузнавателните служби в Египет често са обвинявани в извършването на изтезания и произволно задържане, както и убийство на задържани в арестите.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com