Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

777
Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховният съд позволява на американския щат Айдахо да наложи забрана върху грижи, потвърждаващи пола, за транссексуални младежи, докато съдебните дела срещу закона продължават в по-ниските съдилища, съобщава Associated Press.

Заповедта на съдиите от понеделник (15.04) позволява на щата да въведе закон от 2023г., който подлага лекарите на до 10 години затвор, ако предоставят хормони, лекарства за блокиране на пубертета или други грижи, потвърждаващи пола, на хора под 18 години. Съгласно разпореждането на съда, двамата транссексуални тийнейджъри, които заведоха дело, за да оспорят закона, все още ще могат да получат грижи.

Съгласно законодателството грижа, потвърждаваща пола, би означавала всяко медицинско необходимо лечение, съответстващо на настоящите клинични стандарти за грижа, предписано от лицензиран доставчик на здравни услуги за лечение, свързано с нечия полова идентичност. Лечението ще включва хормонална терапия, хормонални и лекарства за блокиране на пубертета, промяна на косата с цел промяна на вторичните полови характеристики и подготовка на мястото на операцията, както и промени в гласа, гласова терапия и гласови уроци. То също включва хирургични промени и лазерно лечение на белези от лечение за потвърждаване на пола, поясняват от worldnews.

Още: Със закон: Германия улеснява смяната на пола

Какво е мнението на съдии, адвокати и главен прокурор?

Тримата либерални съдии в съда щяха да запазят закона в изчакване. Съдия Кетанджи Браун Джаксън написа, че би било по-добре делото да продължи „освободено от нашата намеса“. Съдия Нийл Горсуч от консервативното мнозинство написа, че е „добре дошло“ това, че съдът възпира твърде широко разпореждане на по-нисък съд. Федерален съдия в Айдахо блокира закона в неговата цялост, след като реши, че е необходимо да се направи това, за да се защитят тийнейджърите, които са идентифицирани под псевдоними в съдебните документи.

Адвокатите на тийнейджърите, които завеждат делото, пишат в съдебни документи, че „половата дисфория (полово личностово разстройство) на тийнейджърите е била явно облекчена в резултат на лекарства за блокиране на пубертета и естрогенна терапия“.

Главният прокурор на Айдахо Раул Лабрадор казва в изявление, че законът „гарантира, че децата не са подложени на тези променящи живота лекарства и процедури. Страдащите от полова дисфория заслужават любов, подкрепа и медицински грижи, вкоренени в биологичната реалност. Отричането на основната истина, че момчетата и момичетата са биологично различни, наранява нашите деца.“

Още: Ватиканът: Операциите за смяна на пола застрашават "уникалното достойнство" на човека

Против заповедта

Американският съюз за граждански свободи, представляващ тийнейджърите и техните семейства, нарече заповедта на Върховния съд „ужасен резултат за транссексуалните младежи и техните семейства в целия щат. Днешното решение позволява на щата да затвори грижите, на които разчитат хиляди семейства, като същевременно сее допълнително объркване и смущения. Грижата за пола за младежите се подкрепя от всяка голяма медицинска организация, включително Американската медицинска асоциация, Американската академия по педиатрия и Американската психиатрична асоциация. Медицинските специалисти определят джендър дисфорията като психологически дистрес, изпитван от тези, чието полово изразяване не съответства на тяхната полова идентичност.

Най-малко 23 щата са приели закони, ограничаващи или забраняващи медицински грижи, потвърждаващи пола, за транссексуални непълнолетни и повечето от тези щати са изправени пред съдебни дела. Федерален съдия отмени забраната на Арканзас като противоконституционна. Забраната на Монтана също е временно отложена. Щатите, които са приели закони, ограничаващи или забраняващи медицински грижи, потвърждаващи пола, за транссексуални непълнолетни са Алабама, Аризона, Флорида, Джорджия, Северна Каролина, Тексас, Юта и много други.

Още: "Какво е жена?": Филмова сензация, която взриви мрежата (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тъкър Карлсън вече е в руския ТВ ефир - излъчват предаването му с дублаж*

Кого ще подкрепи Тейлър Суифт в изборите за президент на САЩ?: Основен фактор в кампанията

Руски пари купуват оръжие за Украйна: Мощен съюзник подкрепи плана на САЩ

Истински ужас: Рояци мормонски щурци нахлуха в Невада (ВИДЕО)

Байдън: Израелската офанзива в Газа не е геноцид

Вашингтон: Иранският президент имаше много кръв по ръцете си

От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

"Ако спечели изборите": Тръмп се зарече да премахне ограниченията, свързани с носенето на оръжия

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com