"Какво е жена?": Филмова сензация, която взриви мрежата (ВИДЕО)

8282
"Какво е жена?": Филмова сензация, която взриви мрежата (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Елементарният въпрос "Какво е жена?" в документалния филм на Мат Уолш достигна впечатляващите 177 млн. гледания за една седмица, въпреки изключително негативен отклик от трансджендър активисти.

Мат Уолш е популярен коментатор в Щатите, като темите, които са му интересни за дискусия се простират от културни до политически въпроси. С леко сатирична нотка в началото на филма си, той се запитва дали собствените му деца са с половата идентичност, с която са били до момента. 

Идеята на филма му е да попита различни хора, с различни професии, възраст, полова идентичност, етнос "Какво е жена?" като термин. Как биха дефинирали думата "жена". Изненадващо успява да интервюира политици, доктори, професори, случайни минувачи на улицата, трансджендър активисти и други, но не успява да получи нито един унифициран отговор. Уникална е реакцията на конгресмен, който прекъсва интервюто, когато от темата кой в коя тоалетна (трябва да) ходи се стига до простичкия, но явно болезнен въпрос.

Още: Комисия в парламента набързо спря битката на ИТН с "дженджър идеологията"

Във филма си Мат Уолш прави интересна аналогия с дядо Коледа. Несъществуващ образ, който ние, като родители "храним" покрай израстването на децата си. И докато знаем, че в един момент в тийн годините, дядо Коледа "балона" ще се спука и децата реално ще осъзнаят, че всъщност това е била приказна фантазия, която е топлила сърцата им покрай 24-25 декември, тук идва друг интересен момент - до каква степен е нормално да храним техните фантазии и въображение? Ако вашето 4-годишно момиче утре се събуди и каже "Мамо, аз искам да съм момче", къде е границата между фантазия и реалност? Какво е редно ние да подхранваме като родители? Искаме ли да подкрепяме децата си напълно във всяко въображение и всяко изречение, което изказват? Ако утре кажат, че искат да са Спайдърмен и наистина им кажем "Да, мамо, ти си Спайдърмен", дали ще е ОК да си представи това дете, че излъчва невидима паяжина от китката си и опита да се преметне от четвъртия етаж на сградата?

Къде е границата между невинно детско въображение и безразсъдността на родителите - на възрастните, които би следвало да си дават сметка за обективната реалност?

Филмът е изключително интересен и проследява различни гледни точки като темата се стреми да остане основно обективна и да се потърсят отговори на въпросите, зададени от автора. И основният от тях е: "Какво е жена?" (реакцията на племе масаи в продукцията е изключително показателна).

п.п. В продукцията е добре засегнато и какво е "полова дисфория". Това е състояние на обективна реалност - вижте филма и ще разберете какво означава то в рамките на "джендър културата".

Още: Кинофилм беше спрян от привърженици на "Възраждане" с мотив, че е педофилски (ВИДЕО)

Може да гледате видеото тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно