ЕС започва нормализиране на отношенията с Куба

32199
ЕС започва нормализиране на отношенията с Куба
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавите членки на ЕС одобриха процеса, целящ нормализиране на отношенията с Куба, които са замразени повече от десет години, за да окуражи Хавана за продължи реформите в областта на човешките права, предаде БГНЕС.

Външните министри на 28-те държави членки, които проведоха среща в Брюксел, одобриха започването на преговори, които трябва да завършат със сключването на "споразумение за политически диалог и сътрудничество" с островната държава, управлявана от президента Раул Кастро.

"Надявам се Куба да се възползва от предоставената й възможност", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. "Това не означава скъсване с водената в миналото политика, ние държим да подкрепим реформите и процеса на модернизиране на Куба, като същевременно продължаваме да изразяваме безпокойството си относно човешките права", допълни Аштън.

Процесът може да продължи "една-две години", ако се води в конструктивен дух, съобщи високопоставен европейски представител. Споразумението трябва да позволи "стимулиране на търговията и икономическите отношения", главно в областта на туризма, между Европа и Куба.

ЕС прекрати сътрудничеството си с комунистическия остров през 2003 г. заради репресиите спрямо опозицията, при която 75 дисиденти получиха тежки присъди, но вече са освободени. След възобновяването на диалога между двете страни през юни 2008 г. бяха сключени редица двустранни споразумения между Куба и петнадесетина държави членки на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com