ООН: 40% от сирийците имат нужда от хуманитарна помощ

16382
ООН: 40% от сирийците имат нужда от хуманитарна помощ
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо 9,3 млн. души в Сирия - или около 40 % от населението - се нуждаят от външна помощ, заяви секретарят на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос, предаде Би Би Си, цитиран от Стандарт нюз.

Тази цифра се е увеличила с 2,5 милиона от септември насам.

Джон Кери: САЩ нямат нито пълномощията, нито желанието да се месят в Сирийската криза

Държавният секретар на САЩ, Джон Кери, заяви по време на посещението си в Саудитска Арабия, че „сирийската криза може да бъде раз...

Кризата в Сирия "продължава да се влошава бързо и неумолимо", заяви баронеса Амос пред Съвета за сигурност на ООН.

"Амос продължава да оказва натиск над Съвета за сигурност за помощ и влияние над страните, които могат да гарантират защитата на цивилните граждани, сигурното преминаване на медицински персонал и оборудване, сигурните и безпрепятствани доставки на хуманитарна помощ, както и прогреса по разширяване на критичните, животоспасяващи дейности", казва говорителката на Валери Амос, Аманда Пит.

Междувременно, пратеникът на ООН за Сирия Лахдар Брахими ще проведе разговори с американски и руски дипломати, насочени към намирането на път за мирна конференция за Сирия.

В Женева Брахими също така ще се срещне с представители от останалата част на Съвета за Сигурност на ООН и съседните държави на Сирия преди конференцията, планирана за по-късно този месец.

Сирийското правителство и опозиционните групи имат разногласия как трябва да бъдат структурирани официалните преговори; опозицията настоява, че президентът Башар Асад трябва да подаде оставка, докато Дамаск настоява, че не трябва да има предварителни условия.

Кюрди прогонват джихадисти от Северна Сирия

Кюрдски бойци са изтласкали от 19 градове и селища в Северна Сирия джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Левант /ИСИЛ/ и Фронта а...

В отделно развитие, Дамаск обяви национална кампания за имунизиране на всички сирийски деца срещу полиомиелит, морбили, паротит и рубеола, дори в бунтовните територии.

Това става седмица след като първите случаи на полиомиелит бяха потвърдени в страната за първи път от 14 години насам.

Амос се обърна към Съвета за сигурност на ООН, след като в понеделник сирийското правителство обеща да гарантира доставките на ваксини и хуманитарна помощ в страната, след като в североизточната част на страната избухна епидемия от полиомиелит, а в много региони под военна обсада има сигнали за недохранване.

22 деца в провинция Деир аз Зор, която граничи с Ирак, са били парализирани миналия месец. Полиомелит е бил потвърден при 10 от тях и според експерти вирусът може бързо да се разпространи в региона.

Миналия месец Амос призова за по-силни действия от страна на Съвета за сигурност, за да достави отчаяно необходимата помощ в Сирия, където милиони хора не са получавали помощ от близо година.

Хуманитарната криза в Сирия е най-тежката от десетилетия насам

Най-тежката хуманитарна криза на последните десетилетия е тази в Сирия и, за съжаление, перспективата за следващите години е много песи...

Насилието и излишната бюрокрация забавя доставките в Сирия. Повече от 100 000 души загинаха в гражданската война, а милиона са напуснали страната. След месеци наред преговори Съветът за сигурност одобри необвързващо изявление, в което призовава за по-голям хуманитарен достъп. Амос твърди, че това изявление е имало малко ефект на практика. Западни дипломати казват, че биха искали съветът да приеме законово обвързваща резолюция, но се притесняват, за Русия за пореден път ще наложи вето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com