НА ЖИВОВойната в Украйна

Радев към млади журналисти: Отстоявайте истината, каквото и да ви струва

928

"Отстоявайте истината, каквото и да ви струва, защото това е огромен залог за нашето бъдеще" - по този начин президентът Румен Радев се обърна към студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет.

Държавният глава беше гост на академичното тържество по случай 70-ата годишнина на специалност "Журналистика" в СУ и каза, че за него е чест да бъде заедно с уважавани учени и преподаватели, "градили авторитет със знанията и постиженията си".

"Огромно удоволствие е да бъда с млади хора в тази зала, които тепърва ще разгръщат таланта си в тази изключително важна за бъдещето на България професия. Журналистиката не само е професия, а мисия. За българската журналисти тази мисия води началото си от годините на Възраждането – когато вестникарите бяха изразители на националния идеал, печатните издания бяха нашите институции, преди да възкръсне държавата. До днес медиите претърпяха редица политически, икономически, технологични трансформации, но никоя епоха не е комфортна за журналистите, посветени на истината, а властта винаги се стреми да ограничи гласа им. Затова и днес мисионерската ви роля е все така необходима и важна в защита на обществения интерес и в противовес на апатията и лъжата", заяви Радев от трибуната в Аулата на СУ.

Той каза още, че информацията е "двигателят на прогреса", но че тя може да има и разрушителна сила, "много по-голяма от тази на ракетите и бомбите". Пропагандата и фалшивите новини са стари колкото и обществата, каза Радев, но днес технологиите и социалните мрежи усилват техния ефект, правят тяхната разрушителност огромна. "Когато се размиват границите между фактите и тяхната интерпретация, когато истината чезне в сблъсъка на идеологиите, а информацията – вярна или не – се разпространява със скоростта на едно кликване, отговорността на журналиста към аудиторията става още по-голяма", обърна се той към присъстващите.

"Неведнъж съм заявявал, включително от трибуната на Народното събрание, че възстановяването на държавността, на справедливостта е немислимо без свободни медии и независима журналистика", каза президентът.

Според него обществото ни все повече се нуждае от еталон за професионализъм, а държавата продължава да бъде "длъжник" на медиите, защото доверието в тях е "най-ценният капитал". "Гарантирането на свободата на словото чрез плурализъм, ясни регулаторни механизми, прозрачност на медийната собственост и рекламна дейност, финансовата независимост на обществените медии от властта трябва да бъдат приоритет на всяко управление", каза той.

"Бъдещето на България като модерна европейска държава до голяма степен ще зависи от днешните студенти и бъдещите журналисти. От вашия професионализъм, отдаденост и гражданска позиция", обърна се Радев към младите журналисти и ги предупреди, че ще трябва да се изправят пред лавина от дезинформация.

"И ще трябва да избирате между бързината и точността, между образа и съдържанието, между лъжата и истината. Немалка част от вас вероятно ще бъдат подложени на натиск под различни форми, чрез заплахи, дискредитиране и уволнение. Палитрата от способи за натиск е пребогата, но вашето най-голямо предизвикателство и тест за лоялност към обществото ще бъде автоцензурата. Журналистиката е съдба и призвание, които се разпростират отвъд личната, индивидуалната реализация. Успехът и признанието ще следват тези от вас, които осмислят важността на вашето призвание да служите отговорно на обществото и на бъдещето на България", каза президентът.

Той призова журналистите за "смелост, съвест и всеотдайност". "Свободата на словото започва с вашата лична свобода, достойнство и съвест", каза президентът.

Радев ще проведе консултации с „Български възход“

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии, преди Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат за с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Атанас Пеканов: Партиите, които...
Асен Василев: Въпросът не е за...
Борисов: Партиите реално абдикираха...
Външно опроверга Ковачевски:...
Проф. Огнян Герджиков: Не изключвам...
Лорер: Заболя ме от думите на Радев,...
Журналист: Неправилно е да се...
Минеков предаде поста на Найден...
Служебният кабинет обяви колко...
Политолог: Изглежда се е изчерпал...
Карадайъ ще настоява Пеевски...
ДПС обяви, че иска да е от управляващите...

Последни новини