1 млн. биологични видове са на ръба от изчезване заради човека

19021
1 млн. биологични видове са на ръба от изчезване заради човека
Снимка: iStock/Guliver

Около 1 млн. вида (растения, животни и гъби) са на ръба от изчезване заради влиянието на човека. Това предупреждава проектодоклад на ООН, до който от агенция France Presse са получили достъп.

Докладът старателно каталогизира по какъв начин човечеството е застрашило природните ресурси, от които зависи оцеляването на видовете. Все по-голямата загуба на чист въздух, питейна вода, поглъщащи въглероден диоксид гори, опрашващи насекоми, богати на протеин риби и мангрови гори, които блокират бурите, не представляват по-малка заплаха от климатичните промени, се изтъква още в доклада, пише News.bg, който ще бъде публикуван на 6. май.

Учени вещаят невиждани горещини и екстремно време заради изчезване на вид облаци

Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради увеличаващото се ниво на въглероден диоксид, а това ще доведе до рязко затоплян...

Всъщност загубата на биоразнообразие и глобалното затопляне са свързани. Това се подчертава и в резюмето на документа в размер от 44 страници, предназначено за политиците, което е сбитата оценка на ООН на научната литература за състоянието на природата. Става ясно, че делегати от 130 страни, които ще се срещнат в Париж на 29 април, ще проучат доклада ред по ред. Формулировката може да се промени, но данните, взети от резюмето, не могат да бъдат изменени.

"Трябва да признаем, че климатичните промени и загубата на природа са еднакво важни не само за околната среда, но и за развитието и икономическите въпроси", настоява Робърт Уотсън, който е председател на комисията, на която ООН е възложило задачата да изготви доклада. "Начинът, по който произвеждаме храната и енергията си, подрива регулиращите услуги, които получаваме от природата", подчертава експертът, добавяйки, че само "дълбока промяна" може да ограничи щетите.

Обезлесяването и селското стопанство, включително животновъдството, съставляват около една четвърт от емисиите на газове с парников ефект, а също така внесоха хаос в природните екосистеми. Докладът предупреждава за "предстоящо бързо ускоряване на глобалната тенденция за изчезване на видовете". Темпът на загуба "вече е десетки до стотици пъти по-висок, отколкото е бил средно през последните 10 млн. години", се отбелязва в доклада. "Смята се, че половин милион до един милион вида са застрашени от изчезване, много от тях в рамките на десетилетия", чертаят стряскаща картина експертите.

Мнозина учени смятат, че т. нар. "масово измиране", което е едва шестото през последните половин милиард години, вече е в ход. Последното е било преди около 66 млн. години, когато астероид, широк 10 километра, се удря в Земята и унищожава повечето форми на живот.

Оценките на учените са, че днес Земята е дом на около 8 милиона различни вида, повечето от тях насекоми. Една четвърт от каталогизираните животински и растителни видове вече са изместени, изядени или изтровени. Спадът на чистия брой е дори по-драматичен, като биомасата на дивите бозайници - тяхното колективно тегло - намалява с 82%. Хората и животните съставляват повече от 95% от биомасата на бозайниците.

Изследване: Климатичните промени допринасят за войната в Сирия и миграцията

Ефектите от глобалното изменение на климата не се ограничават до екстремни климатични и природни бедствия. Променящият се климат е прич...

Преките причини за загубата на видове по реда на важност са свиването на местообитанията и промяната в ползването на земята, ловуването за храна или незаконната търговия с телесни части, климатичните промени, замърсяването и чужди видове като плъхове, комари и змии, които се придвижват на кораби или самолети.

"Налице са и два големи индиректни двигателя на загубата на биологично разнообразие и климатичните промени - броят на хората в света и нарастващата им способност да консумират", изтъква Робърт Уотсън.

Някога, разглеждано предимно като бъдеща заплаха за живота на животните и растенията, разрушителното въздействие на глобалното затопляне се е увеличило. Промените в разпределението на видовете например вероятно ще се удвоят, ако средните температури се повишат от 1,5 градуса по Целзий до 2 градуса.

Досега глобалната средна температура се е повишила с 1 градус в сравнение с равнищата от средата на XIX век, когато започва по-масовото използване на изкопаеми въглеродни горива.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. налага на страните да ограничат покачването на средната глобална температура до "доста под 2 градуса". Ала исторически доклад на ООН за климата по-рано отново предупреди за ускорена интензивност и честота на смъртоносни горещи вълни, суши, наводнения и бури.

Климатичните промени могат да спрат изцяло икономическия ни растеж

Рисковете, причинени от явления, свързани с изменението на климата, могат да доведат до загуба на човешки живот или да причинят значите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари