Анализ: Свързано ли е бъдещето на Германия с Европейския съюз?

5480
Анализ: Свързано ли е бъдещето на Германия с Европейския съюз?
Снимка: iStock/Guliver

Европа преживя трудни времена през първата половина на 20 век, когато изпита горчивината на две кървави световни войни, в които европейските страни платиха висока цена, припомня Al Arabiya. От втората половина на XX век започва етап на забравяне на миналото и стремеж към съвместно сътрудничество. В Европа всички вярваха, че икономиката е единственият капитал, който предпазва от нови съдбовни кризи.

Европейската общност за въглища и стомана е създадена с Парижкия договор, подписан през 1951 г. между Франция и Западна Германия. Започва дейността си през 1952 г. и просъществува 50 години. Този договор послужи като крайъгълен камък, около който европейците отново се обединиха и постепенно идеята за Европейски съюз започна да се развива, докато не се превърна в реалност. ЕС беше създаден чрез споразумение, известно като Договора от Маастрихт, подписано през 1991 г. Още: Bloomberg: Дните на Германия като индустриална суперсила са към своя край

Много е писано за този модел на европейско единство, въпреки различните националности и езици. Някои уважавани политолози по света прогнозираха, че моделът на ЕС ще се превърне в модел за подражание на държави, обединени от една географска територия, особено след като законите, управляващи Съюза, го превърнаха в географска и демографска единица, насърчаваща мирния живот и творческия човешки обмен на всички нива.

Излизането на Великобритания от ЕС предизвика дълбок шок сред европейците, особено след като тя беше сериозна военна сила, дори най-мощната в Евросъюза. Франция и Германия твърдяха, че ЕС е жив и здрав и че има дълбоко желание сред неговите страни да останат обединени пред лицето на политическите и милитаристични бури на Русия, от една страна, и икономическите и финансови апетити на Китай, от друга.

В опасност ли е Европейският съюз сега, когато в Германия има гласове, които призовават за отделяне от Съюза и връщане към контекста на независима държава и отдалечаване от единството?

Не е тайна, че Германия играе много важна роля на икономическия фронт на европейския континент през последните две десетилетия. Наистина беше предопределено тя да спаси редица европейски страни, особено Гърция, Португалия, Италия и други, благодарение на заемите, които им предостави по време на финансовите кризи, обхванали света след световната финансова криза от 2008 г. Още: Защо в Германия се страхуват много сериозно от "дългата ръка на Ердоган" - партията DAVA

Ако Франция е политическото сърце на европейския свят, то Германия е най-важният икономически играч и нейното излизане от Европейския съюз ще бележи началото на падането на европейското домино и връщане към ерата на независимите европейски държави.

Групи в Германия обмислят напускане на ЕС

Явно има много причини, преди всичко икономически. Но реалното състояние на нещата показва разрастването на ултранационализма и расовия екстремизъм. Вече има гласове, които пеят нацистката мелодия за „арийската раса“ и дори някои партии като Алтернатива за Германия (AfD) и движения като PEGIDA вече не крият омразата си към другите, независимо от техните имена и цвят на кожата. Тези „други“ станаха физически и психически уязвими поради расовата омраза към тях.

Миналия месец видяхме искания Германия да напусне Европейския съюз поради масови протести, започнати от европейски фермери, които изпитват редица проблеми на икономическо ниво след законодателни промени, обявени от повечето европейски правителства, включително повишени цени на вносните продукти и високи разходи за отглеждане на земеделски култури. Още: Русия просто не може да спечели война срещу Европа: Математиката е неумолима

На 22 януари беше предложена идеята за провеждане на референдум за излизането на Германия от Европейския съюз, ако партията "Алтернатива за Германия" дойде на власт. Партийният лидер Алис Уайдел каза пред Financial Times, че "ако такава реформа не е възможна, ако не можем да възстановим суверенитета на страните-членки на ЕС, тогава решението трябва да бъде взето от гражданите, както това стана в Обединеното кралство".

Дали това е британски сценарий?

Чакането може да не е дълго, особено ако германската крайна десница, водена от Алтернатива за Германия, дойде на власт на следващите парламентарни избори през 2025 г. От няколко месеца AfD е на второ място в страната (около 22%), изпреварвайки Социалдемократическата партия (SPD) на канцлера Олаф Шолц и зад нея само консерваторите.

Една от най-провокиращите идеи е за напускане на Европейския съюз, докато се чуват силни гласове и се развяват транспаранти, предупреждаващи за две опасности народите на континента.

Първата е нарастващият страх, който стана реалност, след като Путин започна война в Украйна. Това предизвика широка и шумна реакция, предупреждение за открития апетит на руския президент към неговите съседи и членове на Европейския съюз. Това прави много вероятно случилото се с Украйна да се повтори и другаде, което от своя страна ще изисква по-голямо единство, а не отделяне от Съюза, пише Al Arabiya.

Втората опасност е свързана с желанието на Китай за експанзия: дори репутацията му да пострада значително поради разпространението на вируса COVID-19, той е готов да бунтува много европейски страни, особено икономически депресираните, и да извърши някакъв вид икономическа инвазия. Новият път на коприната е една форма на това мислене. Още: Глас от Великобритания: С Европа е свършено

Излизането на Германия от ЕС ще нанесе на първо място сериозен удар върху бюджета на ЕС, тъй като тя осигурява 20% от неговия бюджет. Ето пример: прогнозният размер на бюджета на ЕС за 2024 г. е 143 милиарда евро, от които 137 милиарда евро са преки инвестиции от страните членки, а Германия инвестира повече от 30,3 милиарда евро, което представлява 21,2% от общия бюджет на ЕС, по данни на Евростат.

Кой ще надделее: гласовете на германските крайнодесни хардлайнери, призоваващи за излизане, или демонстрациите, които се проведоха в много германски градове през първата седмица на февруари, отхвърлящи действията и екстремизма на популистката германска десница? Ще се затвори ли вратата пред идеята за излизане от ЕС?

Германският канцлер Олаф Шолц признава, че напускането на ЕС би означавало заплаха за икономическия живот на Германия и загуба на голяма част от нейното богатство, особено след като тя понесе тежкото бреме на войната в Украйна.

Решението зависи от германския народ и неговият отговор на Dexit може да определи посоката на Европа през следващия период.

Автор: Емил Амин

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com