Daily Sabah: НАТО е в криза

3352
Daily Sabah: НАТО е в криза
Снимка: iStock/Guliver

Срещата на партньорите на Съвета на НАТО и на Средиземноморския диалог се проведе в Анкара по-рано тази седмица, в момент, когато Турция и Съединените щати изпитват напрежение във връзка с плана за закупуване на системата за противоракетна отбрана С-400 от Русия и несъгласия за турското сондиране в Източно Средиземноморие.Това пише в своя статия журналистът Бурханетин Дуран от в. „Сабах“.

Дали НАТО, която експертите наричат алианс в криза, може да допринесе за решаването на наболелите проблеми между Анкара и Вашингтон е въпрос с критична важност. Алиансът може да бъде свидетел на по-нататъшно задълбочаване на настоящата криза, ако не успее да помогне на два от най-силните си членове да преодолеят проблемите помежду си.

Най-бруталните случаи на отровителството в политиката

Още от древни времена отравянето е било един от най-любимите методи на политическите противници, като историците все още спорят дали Кл...

В речта си при откриването на срещата президентът Реджеп Тайип Ердоган призова всички държави-членки да "зачитат правата на Турция". Той идентифицира общите заплахи на международната сцена и атакува НАТО за това, че пактът не подпомогна турските усилия за неутрализиране на заплахите срещу националната сигурност на страната. Ердоган припомни, че през последните осем години Турция се е занимавала с незаконната миграция, тероризма и отрицателните странични ефекти от гражданската война в Сирия.

Турският президент отбеляза също, че Турция участва в операции на НАТО в Босна, Косово, Македония и Афганистан. "Срещу самото съществуване на НАТО е да се очаква държавите-членки да преодолеят сериозни предизвикателства, като тероризма, едностранно," каза Ердоган: "Очакваме нашите приятели в НАТО да действат само в духа на нашия съюз и да защитават неговите основополагащи ценности. Искаме нашите съюзници да предприемат мерки срещу групи, които те считат за терористични организации. Невъзможно е да се легитимират фалшивите стъпки, които са били предприети под претекст за борба с „Ислямска държава“. Нито пък срещу законните права на Турция и Севернокипърската турска република в Източното Средиземноморие подлежи на обсъждане. Очакваме НАТО да допринесе за намаляването на напрежението.“

Повечето от посланията на Ердоган очевидно бяха адресирани към Съединените щати, допълва БГНЕС.

Основната причина за напрежението между Турция и Съединените щати е незачитането от страна на Вашингтон на турските съображения за сигурност. Тактическите решения на американците, като например сътрудничеството им с терористичната организация, сирийски филиал на ПКК – Отредите за защита на народа (YPG), накърнява стратегическите интереси на Анкара. Ето защо Ердоган призова НАТО да играе положителна роля в отношенията Турция-САЩ. отношения. С други думи, турският президент напомни на НАТО какво е трябвало да направи и да отговори на непрестанното поставяне под въпрос на позицията на Турция в НАТО. Ердоган също така призова държавите-членки да допринесат за защитата на другите: "Ние ще предприемем необходимите мерки, изисквани от националния ни интерес, като същевременно запазим силната си позиция в НАТО. Връзките, които Турция подхранва с различни страни и региони, се допълват, а не си противоречат една на друга."

Ще загуби ли Русия космическата надпревара?

Русия губи космическата надпревара. Това казва в своя статия руското издание "Независимая газета". Президентът Владимир Путин, който с...

Турция е решена да остане част от НАТО и да направи това, което изисква нейните национални интереси. Липсата на отговор на призива на Ердоган само ще допринесе за задълбочаване на настоящата криза в НАТО.

Алиансът, който отбеляза 70-годишнината си миналия месец, е изправен пред много предизвикателства. Най-голямото предизвикателство срещу НАТО е пренебрежението от страна на американския президент Доналд Тръмп към съюза и неговото виждане, че НАТО е остаряла. Това е безпрецедентно в цялата история на организацията.

Бившият посланик на САЩ в НАТО, Дъглас Лют и Никълъс Бърнс, вярват, че НАТО е изправена пред следните предизвикателства: Възстановяване на европейските сили за отбрана, поддържане на демократичните ценности на НАТО, рационализиране на процеса на вземане на решения в НАТО, възпиране на Русия, прекратяване на афганистанската война, пренасочване на партньорствата на НАТО, поддържане на отворена врата от НАТО за бъдещи членове, спечелване на технологичната битка в дигиталната ера и конкуриране с Китай.

Ако НАТО не успее да реши проблемите между Турция и Съединените щати заради господството на Вашингтон над организацията, то допълнително ще задълбочи собствената си криза.

Военните преврати през последните 5 години

На 11 април 2019 година армията на Судан обяви, че отстранява от длъжност и арестува Омар ал Башир, който управлява страната 30 години....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари