Ще успеем ли да договорим изтребителите F-16 и колко ще ни струват?

5005
Ще успеем ли да договорим изтребителите F-16 и колко ще ни струват?
Снимка: Lockheed Martin

България започва същинските преговори за изтребителите F-16, изпращайки висши военни и финансисти в САЩ, но пред постигането на успешна сделка има поне няколко пречки.

Осемте изтребителя ще струват повече от очакваното. Първоначално отделените 1.8 млрд. лева със сигурност няма да са достатъчни за покупка на бойните самолети. България е готова да отдели максимум 2.5 млрд. лева за сделката, но ще настоява плащането да бъде на няколко вноски.

"Става дума за търговска сделка и пресечната точка с нашите възможности ще е при цена от около 2.5 млрд. лева", заяви пред БНР о.р. полк. Любен Лозанов, който дълги години отговаря за безопасността на полетите в щаба на Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред Нова ТВ, че "не можем да излизаме безмерно" от предвидената сума, тъй като е нужно да останат пари и за другите проекти за модернизация на армията.

Страната ни разполага с необходимите средства, но не иска да ги хачи само за самолети, защото паралелно подготвя покупката на нови бронирани машини и патрулни кораби.

Най-голямата военна поръчка от падането на комунистическия режим в България отива при САЩ

Сделката за изтребителите F-16V Блок 70 на Lockheed Martin ще е на стойност около 1.8 милиарда лева, като това е най-голямата военна до...

САЩ искат сумата да бъде платена наведнъж, каквато е стандартната практика при подобни сделки. За да се изпълни това "непосилно" за България условие, вероятно Вашингтон ще предложи на българските власти да вземат банков заем, с който покрият цялата сума, а след това да го изплащат на съответните вноски.

Ако американците поискат повече от 2.5 млрд. лв. (малко над 1.43 млрд. долара), България има 2 варианта – или да се съгласи на изтребители с по-орязани бойни възможности, които да са по-евтини, или да се откаже от сделката.

САЩ очевидно гледат благосклонно на сделката, което си пролича от начина, по който Lockheed Martin представиха изтребителя си у нас. Оръжейната компанията обеща да търси начин да ни продаде изтребителите по-евтино, но българските власти не иска това да е за сметка на бойните им възможности.

"Указанията (към преговорния екип) са много ясни – да се придържаме към цената, фиксирана от парламента, без това да намалява способностите на самолетите, които трябва да закупим", заяви Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Преговорите са "обречени на успех", но вероятно ще се проточат. Ако България иска да постигне успешна сделка, ще трябва да направи компромиси.

"F-16" срещу "Грипен" - избра ли България по-неизгодната оферта?

"Не приемаме становището че двата самолета "F-16" и "Грипен" са несравними. Ако трябва да ползваме сравнението на заместник-държавният ...

"Според мен вече текат предварителни разговори през посолството на САЩ в България. По всяка вероятност ще купим самолети F-16, които леко ще бъдат осакатени от гледна точка на въоръжение и възможности и може би на по-висока цена", коментира о.р.полк. Лозанов.

Държавата ни иска от Lockheed Martin сделката да включва център за обучение на пилоти към военното училище в Долна Митрополия. "Цялата поддръжка ще бъде извършена в България от българските военновъздушни сили", увери пред Actualno.com директорът на програмата на Lockheed Martin за F-16 в България Джеймс Робинсън.

България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена, увери посланикът на САЩ Ерик Рубин.

"Като погледнете целия пакет ще разберете, че ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация. Смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това е висока цена, но ние ще подкрепяме нуждите на България и реалността, в която се намира. Уверявам ви, че България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена. Това ще доведе до подобряване както на сигурността на България, така и на НАТО и по този начин ще стане неин стратегически партньор", заяви Рубин, цитиран от БГНЕС.

Преговорите би трябвало да приключат през лятото или есента, а при успешен край новите F-16 ще са на разположение на българските ВВС до 2023-2024 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com