Китай към САЩ: Който си играе с огъня, ще се изгори

4201
Китай към САЩ: Който си играе с огъня, ще се изгори
Снимка: iStock

Китайският президент Си Дзинпин използва виртуалната среща на върха с американския си колега Джо Байдън, за да предупреди, че насърчаването на тайванската независимост би било "игра с огъня".

Разговорите са най-съществените, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари.

И двете страни подчертаха личните отношения на двамата мъже, а срещата на върха беше опит за намаляване на напрежението. Но те не можаха да избегнат една от най-чувствителните теми: самоуправляващия се остров Тайван.

Китай гледа на Тайван като на отцепническа провинция, която един ден трябва да се обедини с континенталната част на страната.

САЩ признават и поддържат официални връзки с Китай. Но също така обещаха да помогнат на Тайван да се защити в случай на нападение.

Какво се крие зад разделението между Китай и Тайван?

Китайският държавен вестник „Глобъл Таймс“ съобщи, че Си Дзинпин обвинява за неотдавнашното напрежение "многократните опити на тайванските власти да търсят подкрепа от САЩ, както и намерението на някои американци да използват Тайван, за да сдържат Китай".

Китай и САЩ в разговор как не бива да си пречат, дори като се състезават

Китай и Съединените щати трябва да се уважават, да си сътрудничат, не само да решават вътрешните си работи, но и да изпълняват междунар...

"Такива действия са изключително опасни, точно като игра с огъня. Който си играе с огъня, ще изгори", се казва в изявлението.

Белият дом заяви, че Байдън "категорично се противопоставя на едностранните усилия за промяна на статуквото или подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток".

Въпреки острите думи по отношение на Тайван, срещата започна с топъл поздрав от страна на двамата лидери, като Си Дзинпин заяви, че се радва да види своя "стар приятел" Байдън. Той каза, че двете страни трябва да подобрят "комуникацията" и да посрещнат предизвикателствата "заедно". "Човечеството живее в глобално село и сме изправени пред множество предизвикателства заедно. Китай и САЩ трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството", заяви още китайският лидер.

Байдън от своя страна заяви, че двамата "винаги са общували много честно и откровено", като добави, че "никога не си тръгваме, чудейки се какво мисли другият".

Какво още беше обсъдено?

Европейският съюз представя план за икономическо противопоставяне на Китай за 40 млрд. евро

Следващата седмица Европейският съюз трябва да представи стратегия, която предвижда да бъдат изразходени над 40 млрд. евро за развитие ...

Двете най-могъщи държави в света не са на едно мнение по редица въпроси и Байдън изрази загрижеността на САЩ относно нарушенията на правата на човека в Хонконг и на уйгурите в северозападния регион Синцзян. Китай обвинява САЩ, че се намесват във вътрешните му работи.

По отношение на търговията Байдън подчерта "необходимостта да се защитят американските работници и индустрии от нелоялните търговски и икономически практики на КНР".

Изглежда, че Си Дзинпин също е направил силен коментар по въпроса, като Ройтерс съобщи, че той е казал на Байдън, че САЩ трябва да спрат да "злоупотребяват с концепцията за националната сигурност, за да потискат китайските компании".

Обсъдено е било и изменението на климата. Миналата седмица двамата поднесоха изненада, като на разговорите в Глазгоу, Шотландия, публикуваха съвместна декларация за справяне с изменението на климата.

Това беше третият път, в който двамата лидери разговаряха след встъпването в длъжност на Байдън през януари. Разговорите продължиха три часа и половина, което е повече от очакваното.

В Тайван официално говорят за план на Китай за военна интервенция

Висш служител по сигурността на Тайван каза пред депутатите в парламента, че Китай е обсъждал дали да атакува тайванските острови Прата...

Си Дзинпин не е напускал Китай от близо две години, откакто избухна пандемията от COVID-19.

Отношенията между Китай и САЩ са от ключово значение както за двете страни, така и за света като цяло, като Пекин многократно призоваваше новата администрация във Вашингтон да подобри отношенията, които се влошиха при предшественика на Байдън Доналд Тръмп.

И двамата президенти са изправени пред вътрешнополитически проблеми. Броят на подкрепящите Байдън според проучвания на общественото мнение се срива в условията на инфлация, заплаха от коронавирус и хаотично изтегляне от Афганистан. Си Дзинпин пък се бори с недостига на енергия и кризата с недвижимите имоти.

Фактът, че тази среща между двамата най-могъщи лидери в света изобщо се състоя, говори, че и двете страни смятат, че предишната открита враждебност не е работила в техен интерес и е била потенциално опасна.

Отношенията им бяха станали толкова токсични и нефункционални, че тези видеообсъждания бяха отчасти опит да се гарантира, че конкуренцията между Китай и САЩ няма да прерасне във въоръжен конфликт поради недоразумение в глобална гореща точка.

Напрежението между САЩ и Китай расте: Тайван въвежда в експлоатация модернизирани изтребители

Тайван модернизира 42 изтребителя F-16 A/B, произведени в САЩ, като ги преоборудва с по-съвременния модел F-16V. Това съобщи централнат...

От една страна, вероятно трябва да сме доста радостни че те се отклоняват от война, но от друга страна, е доста странно, че са почувствали нужда да го направят. Всъщност на тази конференция видяхме най-топлите отношения, които са били демонстрирани от много време насам между китайските и американските лидери.

Тези усилия дискусиите да бъдат сърдечни с ръкомахане, разговори за "глобалното село" и "предизвикателствата пред човечеството" са далеч от срива в Аляска през март тази година, когато високопоставени представители на двете администрации в крайна сметка публично си отправиха остри критики.

Това наистина изглежда като истински опит за пренастройване и действително трябва да очакваме, че това ще промени по конкретен начин глобалните геополитически отношения.

………………

Анализът е на Стивън Макдонъл, Би Би Си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари