"Неочакваната" атака на Иран: Кой предупреди САЩ 8 часа преди удара?

11395
"Неочакваната" атака на Иран: Кой предупреди САЩ 8 часа преди удара?
Снимка: Getty Imamges/ Guliver

Близо осем часа преди ракетния удар на Иран на 8 януари срещу американските сили в две бази в Ирак, американските военни вече бяха предупредени за предстоящо нападение на авиобаза Айн Асад в западната част на Арабската република. През това време те успяха да прехвърлят персонала и оръжието в укрепени бункери. Това заявиха пред Reuters двама иракски офицери, разположени в базата.

До полунощ нито един изтребител или хеликоптер не e останал в откритата зона на базата, съобщи един от източниците. Друг събеседник на агенцията в иракското разузнаване каза, че американските войски като че ли дори са знаели времето на нападението, уточнявайки, че са „напълно наясно“, че базата ще бъде атакувана „след полунощ“.

Трюдо обвини Вашингтон и Техеран за самолетната катастрофа

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обвини сблъсъка между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидерите на Иран за смъртта на 176 души, които...

Подобни съобщения допълват доказателствата, че нападението на Иран трудно може да се нарече неочаквано. Конкретна информация за това как и от кои източници Пентагонът успя да разбере времето на предполагаемата ракетна атака и толкова впечатляващо много време преди нейното изпълнение, остава тайна. Някои медии, позовавайки се на американски и иракски военни източници, съобщават, че Техеран е предупредил Багдад преди нападението и че Ирак е предал тази информация на САЩ. По-късно обаче високопоставени американски служители отхвърлиха тази версия на събитията преди иранския ракетен удар. И така председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ Марк Мили посочи американското разузнаване, а не предупрежденията или изтичането на секретна информация от Техеран, което е направило възможно да се подготви за нападението и напълно да се избегнат загубите в личния състав.

Агенция "Фокус" посочва, че командирът на аерокосмическите сили на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Амир Али Хаджизаде е уверил иранските държавни медии, че Иран „не е имал намерение да убива“ американските военни. „Щяхме да ударим вражеската военна техника“, коментира още той. 

Но това е малко вероятно - особено на фона на високопарните речи от иранската столица веднага след ракетния обстрел, че в резултат от него са загинали 80 американски военнослужещи. 

Съветникът на иракския министър-председател Адел Абдел Махди заяви пред Ройтерс, че Техеран не е уведомил пряко Багдад малко преди ракетния удар, но „е предал предупреждението чрез други страни“. Според него Ирак и Съединените щати са били предупредени за подготвяния удар от една арабска страна, като отказват да я назоват.

Иран отрече да е имало стрелба по протестиращите срещу режима

Полицията в Техеран отрече да са използвали оръжие срещу подновените в последните два дни антиправителствени протести, пише BBC. Служи...

След това се появиха предположения, тази страна може да е Катар. Външният министър на полуостровния емир е посетил Техеран в деня след ликвидирането на високопоставения ирански военен командир, а емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани пристигна на необявено посещение в Иран на 12 януари.

Припомняме, че командирът на специалните части „Кудс“ към КСИР Касем Сюлеймани загина в нощта на 3 януари в резултат на въздушен удар на територията на международното летище в Багдад. Пентагонът потвърди, че иранският генерал е убит при въздушна операция на САЩ.

Върховният лидер на Иран аятолах Сейед Али Хаменей в същия ден нареди „жесток отговор“ на смъртта на легендарния ирански генерал. Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна заплаши Иран с възможността да атакува 52 цели в Ислямска република, ако ръководството й реши да даде военен отговор на ликвидацията на генерал Сюлеймани.

В нощта на 8 януари Иран атакува с ракетни удари две бази в Ирак, където са разположени американските военни. Имайки предвид, че нито един войник от ръководената от САЩ коалиция не пострада от тези атаки, президентът Тръмп реши да не отмъщава срещу иранските цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари