Оценка от САЩ: Дроновете над Кремъл са руска инсценировка (ВИДЕО)

8305
Оценка от САЩ: Дроновете над Кремъл са руска инсценировка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия най-вероятно е организирала и инсценирала атаката с дронове срещу Кремъл като част от кампанията да втвърди настроенията в руското общество и да продължи без вътрешни проблеми курса на мобилизация на цялата държава. Затова и атаката беше представена от Кремъл като опит за атентат срещу Владимир Путин. Това категорично заключение направи американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в своя дневен анализ.

ОЩЕ: То покушения, то дронове, то някакви гъски ги бомбардираха

Защо случилото се е руска инсценировка? От ISW обръщат внимание на няколко сигнала, които го подсказват. На първо място, усилената кампания по осигуряване на ПВО отбрана на ключови места специално в Москва, при това в няколко кръга: От какво се страхува Путин: Ракетна система се появи на покрива на руското военно министерство (ВИДЕО). Затова и от ISW считат, че крайно невероятно два дрона да стигнат толкова лесно до Кремъл и единият да бъде взривен над един от куполите, при това така, че да бъде хванат от камери от различни ъгли. Ако това е пропуск на руската ПВО отбрана, а не инсценировка, значи е голям срам, категорични са от ISW. Според американските анализатори обаче това не е така, защото Кремъл е имал моментален отговор и твърд наратив за обвинение на Украйна, без объркване или сигнали на паника, а това категорично подсказва, че ударът не е бил неочакван.

За ISW случилото се е нарочно направено точно преди Деня на победата (9 май), за да се подчертае колко важна за оцеляването на Русия е войната в Украйна и спечелването ѝ. Възможно е това да стане и оправдание да се ограничат още или изцяло да се отменят празничните военни паради за 9 май, смятат американските анализатори. Отделно, руски националисти и военни блогъри вече поискаха ескалация на войната заради случилото се – пример е Игор Гиркин: Жестоки подигравки за удара с дрон по Кремъл от бившия ДНР министър Игор Гиркин

Според ISW, Кремъл може да подготвя още диверсии, с които да засили консолидацията в Русия за войната в Украйна – например в Брянск: Руската армия готви провокация в Брянск, раздадени са стотици украински униформи

Американският мозъчен тръст коментира и, че Евгений Пригожин коментира ни в клин, ни в ръкав как украинската контраофанзива започнала, защото иска да натрупа позитив и руското военно министерство да помогне още на ЧВК Вагнер в кръвавата битка за Бахмут. Пригожин завоалирано изрази недоволство от десантчиците на руските ВВС, както и съмнение, че те ще удържат на украинските контраатаки по фланговете.

Що се отнася до военните действия, няма никаква особена промяна на бойното поле. В сутрешната сводка на украинския щаб за пореден път Бахмут и Маринка са посочени като най-горещите точки на фронта, както и че са отблъснати общо 40 руски пехотни атаки по целия фронт, което е леко увеличение спрямо предишните две денонощия. За Бахмут няма някакви данни, които да подсказват, че руснаците скоро ще успеят да овладеят целия град – нито в обзора на руския пропагандист Семьон Пегов, който говори за някакви руски успехи само в северните квартали, нито в този на "Рибар", който се съсредоточава върху боеве за конкретни улици.

При Авдеевка има украински контраатаки, които са успешни – при Северно (7 километра югозапад-запад от Авдеевка), Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка), Новомихайловка (10 километра югозападно от Авдеевка) и Маринка (27 километра югозападно от Авдеевка). В Луганска област пък вече има предимно артилерийски обстрели, без някакви особени опити за руски напредък по линията Сватово – Кремена, заяви говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати.

Същевременно, руснаците интензивно обстрелваха западния бряг на река Днепър и особено Херсон, като са изстреляни над 550 сняряда. Използвани са и 5 бомби с лазерно насочване – явен знак за превантивност от страх относно украинската контраофанзива: Вечерен час в Херсон след като руски обстрел порази единствения работещ хипермаркет. Украинското командване "Юг" информира, че украинската армия е извършила над 100 обстрела по цели на източния бряг на Днепър – руски оръжейни складове и казарми. Показателно е, че украинският генщаб съобщава за 16 унищожени руски артилерийски системи, включително 3 за залпов огън, както и 17 БТР-а през изминалото денонощие по целия фронт.

ОЩЕ: Руски данни за нов ден на украински атаки, след като и Китай призна Русия за агресор (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари