ОССЕ: Военните престъпления на Русия са далеч повече от военните престъпления на Украйна

12910
ОССЕ: Военните престъпления на Русия са далеч повече от военните престъпления на Украйна
Снимка: Getty images

Мисията на Организацията са сигурност и сътрудничетсво в Европа (ООССЕ) в Украйна е открила многобройни доказателства за военни престъпления, в това число и в Мариупол. При това нарушенията на руските военни, в сравнение с украинските, са несравнимо по-сериозни по своята природа и мащаб. Това се казва в доклад на организацията, публикуван на 13 април.

Авторите на доклада отбелязват нееднократно документирани нарушения на международните норми.

В документа, състоящ се от 110 страници, са описани случаи на преднамерени убийства, мъчения, изнасилвания и похищения на граждански лица. Авторите на доклада не са били в Украйна, а са събирали информацията от официални лица, журналисти, военни експерти и очевидци.

Според експертите има явни закономерности в нарушаването на международното хуманитарно право от страна на руските военни в Украйна.

"Съществува вероятност една болница да се използва за военни цели на отбраняващата се страна или тя да бъде унищожена по грешка, но едва ли е възможно да се повярва в това, когато става въпрос за унищожаването на 50 болници", пише в отчета.

Военни престъпления и нарушаване на хуманитарното право от Русия

ОССЕ е анализирала фактите около два мащабни инцидента - авиоударите по театъра и родилния дом в Мариупол.

"Мисията стигна до извода, че родилният дом е бил разрушен в резултат на атака от страна на руските сили. От руските обяснения следва, че нападението е било преднамерено. Не е било дадено нито предупреждение, нито време за евакуация. Следователно тази атака е явно нарушение на международното хуманитарно право. Лицата, отговорни за него, са извършили военно престъпление", се казва в доклада.

Същото се отнася и за разрушаването на театъра, в чието бомбоубежище се криеха стотици жители на Мариупол и пред който с огромни букви на земята от двете страни на сградата беше написано: "ДЕТИ" (бел. ред. - "деца").

"Русия твърди, че театърът е бил взривен от украинския полк "Азов". Мисията не откри никакви указания за това. Този инцидент с голяма вероятност представлява въпиещо нарушение на международното хуманитарно право и онези, които са дали и изпълнили заповедта театърът да се взриви, са извършили военно престъпление."

В отчета се обръща внимание и на случая с украинския преводач, сътрудничил на Radio France, който е бил девет дни в плен. Руските военни са го държали в студено мазе, нееднократно е пребиван с железен прът и приклади, измъчван е с ток.

Наблюдател на ОССЕ е убит при обстрел в Харков

Член на специалната наблюдателна мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е бил убит във вторник по време на обстр...

В доклада са отбелязани и многобройните обвинения в изнасилвания, в това число и групови, извършени от руски военни, а така също и документирани насилствени действия, нарушаващи международното право в областта на правата на човека от страна на руски военни, като целенасочени убийства, насилствено изчезване или отвличане на мирни граждани.

Като отделно нарушение на международното хуманитарно право е посочено използването от страна на руски военни на емблемите на Червения кръст с цел обозначаване на военни немедицински транспортни средства, използването на флага на Украйна, украинската военна или полицейска униформа и транспортни средства, бели флагове, гражданско облекло и символиката на ОССЕ за съдействие към военните операции на Руската федерация.

"За да оправдаят неоспоримия факт, че от нейните атаки страдат мирни жители, Русия твърди, че украинските сили използват живи щитове. По твърдения на Украйна, руските войски използват мирните жители на териториите, които са окупирали от 24 февруари, за да ги защитят от украинските нападения. В някои случаи има заслужаващи доверие твърдения, че отделни граждански лица или групи са били използвани от руските войски в техните нападения за защита от съпротивата на украинските сили. В други случаи терминът "жив щит" служи за обозначаване на украински граждански лица, на които не е позволено да напуснат местата, контролирани от Русия, дори когато не са планирани атаки от страна на Украйна. Такова поведение на руските сили, т.е., когато обитателите на домовете са заставени да останат в мазетата, докато руските войски са взели под контрол сградите и са установили снайперистки позиции е незаконно ограничаване на тяхната свобода", се казва още в доклада. 

Изрично в документа е записано, че да мобилизираш цивилни, когато те не са твои граждани, е военно престъпление. Става въпрос за Донецска и Луганска области, които са суверенна украинска територия и за хора, на които са дадени руски паспорти, както и за освободени затворници, включени в редиците на руската армия.

Руската страна коментира, че механизмът на работа по доклада е остарял и излишен. Представителството на Русия е отказало да бъде назначено контактно лице и е предложило на сътрудниците на мисията да ползва официалните заявления на руските власти.

Военни престъпления и нарушаване на хуманитарното право от Украйна

Заради липсата на външни наблюдатели, Литва и Полша се усъмниха в парламентарните избори в Русия

Външните министри на Литва и Полша за пореден път разкритикуваха провеждането на парламентарния вот в Русия, след като Русия не прие пр...

Според отчета, Украйна също е нарушавала международното хуманитарно право, в частност що се отнася до отношението към военнопленниците. Конкретно, в началото на нахлуването, украинските власти ги квалифицираха като обикновени престъпници, виновни в нарушаването на границите и убийства, което нарушава статута на комбатанта (боец).

Освен това в доклада се упоменава и видео, на което се предполага, че е показано как украински военни убиват пленен руски войник. Ако неговата истинност се потвърди, то това военно престъпление няма да е трудно да се разследва, убедени са експертите. Видеото вече беше верифицирано от The New York Times.

Отделно, мисията на ОССЕ е установила 45 достоверни сигнала, при които украински правоохранителни органи и доброволци са упражнявали насилие над считани за крадци, мародери или хора с проруски убеждения.

Докладът е изготвен от трима експерти и обхваща периода от началото на войната 24 февруари до 1 април. Така в него не попадат свидетелствата за масовите убийства в Буча и други градове. Според експертите събитията в Буча изискват сериозно национално и международно разследване на място и с привличането на съдебни медицински експерти.

Украйна: Открихме телата на 100 цивилни в Суми, някои от тях са с вързани ръце

Над 100 цивилни са били убити в североизточната украинска област Суми. Управителят й Дмитро Живицки съобщи, че много трупове са открити...

Заключения

Макар в настоящите обстоятелства детайлната оценка на повечето твърдения за нарушаването на международното хуманитарно право и установяването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, да не е възможна Мисията е установила ясни закономерности и нарушения на международното хуманитарно прало от страна на руските войски по много от разследваните въпроси... Немислимо е да са убити и ранени толкова мирни граждани и толкова много граждански обекти, включително - домове, болници, културни ценности, училища, многоетажни домове, административни сгради, водопроводни станции... да са повредени или разрушени, ако Русия спазваше нормите на международното хуманитарно право, се казва в доклада. 

От Мисията отбелязват, че са установени и нарушения и проблеми относно действията на Украйна във връзка с отношението ѝ с военнопленниците, които първоначално са се считали за престъпници и действията спрямо тях не са съвместими с Женевската конвенция.

Учудващ е и малкият брой на военнопленници, признати и от двете страни.

Разгледано е и влиянието на конфликта върху правата на човека. Предизвиквайки разрушения и трудности за предоставянето на жизненоважни услуги (здравеопазване, образование), конфликтът, започнал с незаконното нападение от страна на Русия, силно е затруднил Украйна ефективно да уважава, защитава и реализира човешките права на своите граждани, особено онези, които принадлежат към уязвимите групи - жени, деца, възрастни хора и хора с увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари