"Измъчваха ме с ток": Разказ на отвлечен от руснаците асистент на Radio France

13547
"Измъчваха ме с ток": Разказ на отвлечен от руснаците асистент на Radio France
Снимка: Unplash

Едно колкото рядко, толкова и смразяващо свидетелство за войната в Украйна. Украински асистент на екипа на Radio France, който е помагал на репортерите като водач и преводач от началото на нахлуването на Русия в Украйна до първите дни на месец март, разказва как е бил отвлечен и измъчван в продължение на девет дни от руската армия. Radio France алармира за изчезването му както френските власти, така и "Репортери без граници".

Отвлечен от руските войски на 5 март, 32-годишният Никита (името му е променено по негова молба от съображения за безопасност) е държан в плен в продължение на 9 дни. Мъченията му са включвали пускане на ток, удари с железни пръти, лишаване от храна, изтезания с нож, симулиране на екзекуция – "Репортери без граници" са събрали необходимите доказателства и потвърждават истинността на неговата история.

Седмица след събитията от "Репортери без граници" разкриват ужасяващите подробности около задържането на Никита. Той е отвлечен от село в централната част на Украйна. Руски военни стрелят по автомобила му, след това го отвеждат в гората, където е държан вързан за дърво и многократно е подлаган на изтезания. Първоначално е държан сам, след това при него са докарани още трима души, включително бивш високопоставен украински служител.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Путин арестува началника на „Росгвардия“ за изтичане на информация? 

Приютен (за момента) в украински град, по чудо спасилият се преводач разказва за преживения кошмар. По професия адвокат, от 2013 г. Никита е работил периодично като посредник и преводач за чуждестранни медии - по-специално за екипите на France 2, BFMTV и RFI. Чуждестранните репортери, които са работили с него през годините и с които "Репортери без граници“ са се свързали, са единодушни, че Никита е много надежден, компетентен и изпълнява професионално задълженията си.

Биолабораториите в Украйна - какво всъщност правят САЩ там

При първото си официално посещение в чужбина през 2005 година новият тогава сенатор на Илинойс Барак Обама отива в специална сграда в У...

След като на 8 март са предупредени за изчезването му, от Радио Франс и от "Репортери без граници" се заемат да го издирят. Успяват да се свържат с Никита след освобождаването му чрез "Центъра за свобода на печата" в Лвов. Неговите показания са събрани и потвърдени от служители от Отдела за застъпничество и помощ на "Репортери без граници" на 17 и 18 март. Служител на "Репортери без граници" го придружава и по време на медицинския му преглед, който потвърждава белезите по краката му, където са били нанесени ударите, както и многобройни хематоми по главата и тялото.

От "Репортери без граници" казват, че ще предадат показанията му на прокурора на Международния наказателен съд (ICC) в допълнение към двете жалби, които вече са изпратени на 4 и 16 март. Показанията на Никита са едно от доказателствата за военните престъпления, извършени от руската армия срещу журналисти, подчертава Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници".

Един от държаните заедно с Никита в плен украинци е настанен в болница с дълбоки рани. По-нататъшната съдба на бившия висш служител не е известна. Третият затворник, с когото от "Репортери без граници" са се свързали, се е разминал без сериозни последствия. От „Репортери без граници" посочват и разказа на украинския журналист Олег Батурин, който бе освободен на 20 март след 8 дни в ръцете на руската армия и който е бил подложен на същото отношение. "Те искаха да ме смажат, да ме стъпчат, да ми покажат какво ще се случи с всеки журналист", казва той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: На Путин не се съобщава за пораженията на руската армия в Украйна, твърди Христо Грозев (ВИДЕО) 

Разказът на Никита

На 5 март Никита придружава екип от специални пратеници на Radio France на репортаж в централната част на Украйна, недалеч от селото, където семейството му се е приютило. Бомбардировките в района са интензивни и той решава да направи бърза обиколка, за да провери дали през пътеката, откъдето смята да преведе екипа, все още може да се премине. Той взема колата на френския екип. Трябва да прекоси три села, за да стигне до целта си.

Радев предлага да изпратим бронежилетки и каски за цивилните в Украйна

Искам да призова българското правителство за разглеждане на възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното нас...

Зад волана на колата, която впрочем има обозначителна лента "Преса", Никита попада на засада на руски разузнавателен отряд - по колата му стрелят. Спасен от въздушната възглавница, той крещи, че е цивилен, показва ръцете си, за да докаже, че е невъоръжен и излиза от колата. Шестима войници го хвърлят на земята, претърсват го, бият го.

С шапка, покриваща очите му, Никита е отведен в къща на няколко минути оттам пеша. След като претърсват телефона му и намират информация, свързана с професионалната му дейност, го изправят до стената. С острието на нож му бъркат в окото, кръвта се стича по бузата му, заплашват да нарежат лицето му. Никита обяснява, че е преводач на чуждестранни журналисти, но войниците продължават да го бият с прикладите. Той усеща строшените зъби в устата си и започва да кашля кръв. Руснаците го хвърлят в канавката, до мъртво куче, и се преструват, че ще го екзекутират – един от тях му казва, че ще провери в него дали оръжието му работи.

След това го отвеждат в лагера си в гората на около десет минути пеша. С нахлузената до очите му шапка, Никита не може да види нищо, но чува, че лагерът се състои от повече от сто войници, бронирани машини и артилерия. Връзват го за едно дърво, оставят го бос, бият го с прикладите на пушките и с железни пръти. Никита губи съзнание на няколко пъти, но войниците продължават да се забавляват с него.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пленени руски военни: Иска ни се да потънем в земята заради ужаса, който причинихме (ВИДЕО) 

Никита прекарва общо три дни в гората, вързан с ръце зад гърба си за дървото. На 6 март е разпитан от военен, за когото разбира, че е полковник. Още два дни остава вързан, спират да го бият, но довеждат още трима пленени украинци и ги връзват редом с него.

Руските войски са в затруднение, според нов доклад на британското разузнаване

Очакваният от Москва блицкриг не се случи в Украйна, където руската армия срещна упоритата съпротива на украинците. Това става ясно от ...

На 8 март Никита е отведен в бронирана кола, на около 40 минути оттам и е измъчван с ток. Принуждават го да напише и подпише писмо, в което декларира подкрепата си за руската армия. След това заедно с останалите трима пленници е отведен със завързани очи в мазето на къща, чийто под е наводнен. Те остават там в продължение на два дни, преди да бъдат преместени, след като молят отчаяно охраната си да ги отведе на малко по-топло място.

В тази къща четиримата затворници са разпитвани от войници, на които могат да видят само краката, обути в ботуши. По това Никита се досеща, че те не са войници от бойните части: чисти и излъскани ботуши, изгладени панталони. Може би членове на руската Федерална национална гвардия?

На 12 март на затворниците е съобщено, че ще бъдат освободени на следващия ден. На 13-и те наистина са отведени в някаква гора, но Никита е убеден, че ще бъде екзекутиран и побягва. Куршуми не се чуват след него, той излиза на някакъв път и успява да се качи в кола с украински цивилни.

В момента Никита се възстановява. Семейството му също е в безопасност.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Отрова или злополука - руският елит се подготвя да отстрани Путин?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа